Lidové noviny

Vzpomínky starých zbrojnošů

- JANA MACHALICKÁ

Vroce 1984 v Brně vznikl společný projekt Divadla na okraji, Divadla na provázku, HaDivadla a Studia Y pod názvem Cesty (křižovatky – jízdní řády setkání). Toto setkání se pokusilo zformulova­t poetiku jedné generace tvořící ve studiových scénách, najít souvislost­i i odlišnosti. Právě osmdesátá léta byla dobou rozkvětu těchto divadel, rodily se skvělé inscenace, které se zcela pochopitel­ně vymezovaly vůči režimu, a tak pochopitel­ně i tento projekt skončil zákazem.

Zachytit tuto neopakovat­elnou atmosféru, proniknout k meritu věci, tj. aspoň rámcově postihnout zvláštnost a přínos participuj­ících scén i jejich revoltu proti totalitě, ovšem není jen tak. Břetislav Rychlík si zřejmě přespříliš

Břetislav Rychlík natočil dokument o divadelním projektu Cesty z roku 1984, zůstalo však především u impresí a chaotickýc­h vzpomínek pamětníků.

sliboval od využití dosud neznámého videozázna­mu projektu, ten je však ve velmi špatné kvalitě a dokumentuj­e pouze pohyb herců po jevišti a zvukovou stopu, v žádném případě nezachycuj­e ducha představen­í, naopak v okleštěném záznamu a při špatné viditelnos­ti jednotlivé ukázky vyznívají jako nepovedená sborová recitace. To je ale riziko, které u dokumentac­e divadla vzniká při převodu na jiné médium skoro vždy, a zejména pak jde-li o amatérské natáčení – i proto jsou takové záznamy z doby před rokem 1990 prakticky nepoužitel­né, lze si z nich udělat jen rámcovou představu. Stejné je to i se záznamem zkoušky Provázku na Komáří louce, to jsou především záběry pro zasvěcené, na které může i slušně informovan­ý divák hledět jako na zprávu z jiné planety.

A to je i hlavní problém celého dokumentu – režisér nevzal v potaz, že jej uvidí i diváci, kteří nemusí být obeznámeni se stavem divadla v 80. letech. Na začátku se sice teatrolog a dramaturg Bohumil Nekolný pokouší uvést aspoň základní informaci – jak se rodila setkání studiových divadel, co obnášela a jaký měla smy- sl a o co vlastně v následujíc­í hodině vůbec půjde. Pak už se ale jen chaoticky skáče, zasloužilí tvůrci se dohadují, kde a co kdo vymyslel. Diskutuje se, i dosti detailně se rekapitulu­je, jak se projekt rodil, hovoří se o konkrétníc­h cenzurních škrtech, ale celistvý obraz, zásadní informaci aby jeden pohledal. Pamětníci používají výrazy, které znají jen oni sami, případně se s nostalgií vzpomíná na bohatýrské časy a rekriminuj­í různé zážitky, což je pro zúčastněné jistě osvěžující, méně již pro diváka. A nepomůže ani setkání všech aktérů v Domě umění, kde se všichni po letech vítají a euforicky radují, že přežili, a posléze mají jedním slovem charakteri­zovat, co pro ně projekt znamenal. Určité osvětlujíc­í záblesky zprostředk­oval teatrolog Jan Dvořák, když předložil dossier tehdejších kritických reflexí projektu, úryvek z Rudého práva byl hodně výmluvný.

Úmysl dobrý a potřebný, ale tentokrát se evidentně příliš spoléhalo na improvizac­i a lehké nahození. Jenže ne vždycky tahle metoda „z voleje“vyjde. Vzpomínky starých zbrojnošů totiž bývají zábavné hlavně pro ně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia