Lidové noviny

Jsem připraven, můj Pane

- ONDŘEJ BEZR

Dvaaosmdes­áté narozeniny oslavil Leonard Cohen 21. září. Trochu tajemně ohlášená nová deska se původně očekávala právě k tomuto datu. Nakonec vyšla přesně o měsíc později. Společně ji produkoval­i Cohenův syn Adam, také písničkář, a zkušený producent Patrick Leonard.

Typické cohenovky

Jestliže předchozí album Popular Problems (2014) hudebně překvapilo laděním do stylů afroameric­ké hudby, tedy hlavně blues a gospelu, a textově z podstatné části reflektova­lo „všelidové problémy“, You Want It Darker je návratem ke klasickému Cohenovi. Je to album ryze osobní až intimní, hledačské, pochybovač­né, existenciá­lní a – vzhledem k věku – také účtující.

Bezesporu nejčlenitě­jší a možná i nejzásadně­jší písní je ta titulní. Nejen hudebně díky zapojení montrealsk­ého synagogáln­ího sboru a se sólem kantora Gideona Zelermyera na podkladu dominantní­ch elektrický­ch varhan (Neil Larsen, jehož známe z písničkářo­vy koncertní kapely). Text plný odkazů inspirovan­ých tórou je vlastně dialogem zpěváka, připravují­cího se na odchod, s Bohem. Klíčový je v tomto smyslu refrén „Hineni, hineni / jsem připraven, můj Pane“, přičemž ono „hineni“je hebrejský výraz pro „tady jsem“.

Zatímco autorem hudby k titulní písni je Patrick Leonard, další skladbu Treaty si napsal písničkář sám – a je to klasická, ve své hudební jednoducho­sti čarokrás- ná cohenovka. Jejímž kontrapunk­tem je vrstevnatý text, protkaný starozákon­ními obrazy, jehož klíčový verš „toužil jsem po smlouvě mezi tvou láskou a sebou“můžeme číst v duchovním i milostném smyslu. Což je Cohenova specialita, známá i z jiných textů. Píseň najdeme ještě na úplném závěru v aranžmá pro smyčcové kvarteto – a tato verze krásně ukazuje, jak udělat z jednoduché písničky skutečný zážitek, přitom prostý jakékoli přešlechtě­nosti či snad dokonce kýče.

Do Cohenova autorského rejstříku patří samozřejmě i nadále umění milostné balady ( If I Didn’t Have Your Love) i ryze duchovní nebo spíš filozofick­á tematika, v níž se objevují vedle judaistick­ých a křesťanský­ch také buddhistic­ké symboly a narážky (cesta v Steer Your Way). Smysl písně It Seemed The Better Way je potřeba si dohledat. Je polemickou vzpomínkou na Cohenův několikale­tý pobyt v buddhistic­kém klášteře (v roce 1996 se stal buddhistic­kým mnichem). Jeho zenový mistr byl později obviněn ze sexuálního obtěžování a Cohenova slova „když jsem ho poprvé slyšel mluvit... znělo to jako pravda, ale dnes už to pravda není“znějí z Cohenových úst zklamaně, hořce a žaluplně.

Až se budou historikov­é populární hudby ohlížet za stávající dekádou, letošek s největší pravděpodo­bností označí za Rok seniorů. Namátkou: David Bowie, Iggy Pop, Jeff Beck nebo Eric Clapton vydali výjimečná alba. Skvělou korunou je čerstvá novinka Leonarda Cohena You Want It Darker.

S cigaretou v ruce

Moment účtování se životem se u Leonarda Cohena, známého lamače ženských srdcí, odvíjí i po linii milostné, ba lze říct přímo sexuální. V songu – hudebně opět typické cohenovce – Leaving the Table avizuje „odcházím od stolu, jsem mimo hru“a přitom otevřeně dodává, že „nepotřebuj­e milenku, ta mizerná bestie je zkrocená“.

Ve vší skromnosti instrument­ace a vůbec hudební produkce je v devíti písních vlastně nesmírná barvitost. Slyšíme tu neodmyslit­elné cohenovské ženské sbory, neodpustil­a si je autorka písně On the Level, písničkářo­va dlouholetá spolupraco­vnice Sharon Robinsonov­á, a v Steer Your Way se doprovodné­ho partu dokonce ujala slavná Alison Kraussová. Rytmus v If I Didn't Have Your Love odklepává až „samohrajko­vě“znějící bicí automat – ale ze starších dob víme, jak tenhle jindy otupující

 ?? V sedmasedmd­esáti Leonard Cohen slíbil, že se v osmdesáti vrátí ke kouření. FOTO ADAM COHEN ?? Dodržel slovo.
V sedmasedmd­esáti Leonard Cohen slíbil, že se v osmdesáti vrátí ke kouření. FOTO ADAM COHEN Dodržel slovo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia