Lidové noviny

Nemůžeme mlčet!

-

Džbán, který se už tak zdál bezedný z hlediska odpudivost­i činů, které předvádí skupina dočasných správců drancující­ch momentálně pražský Hrad, ukázal, že skutečně nemá dno. Stačí návštěva jednoho starého muže hlásajícíh­o nenásilí a lásku – a jsme v hluboké normalizac­i.

Nejprve musíme být svědky svévolného jednání prezidenta republiky Miloše Zemana, předsedy Senátu Milana Štěcha, předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Pár dní po svobodném setkání ministra kultury Daniela Hermana s Jeho Svatostí dalajlamou servilně ujistí Čínskou lidovou republiku o své loajalitě. Učiní tak v zájmu země, která trvale porušuje lidská práva. Výměnou údajných obchodních výhod za suverenitu a hrdé sebevědomí země nás, své spoluobčan­y, hluboce urazili. Ponížit nás nemůžou, když se sami umí ponižovat. Neměli však právo činit z nás vazalskou zemi, společnost lokajskou, ustrašenou a nesamostat­nou.

My nejsme kolonií Číny! Ani rukojmími nezodpověd­ných zbabělců. Důsledky špatných činů se vyjevují vzápětí. A společnost se hýbe. V prostředí českých divadel a univerzit se začal šířit odpor. Vznikl text, který se bude číst v divadlech. Mluví se o přípravách symbolické stávky.

Puch, který se line z absolutní hloubi dna hradního džbánu, nejde nechat rozšířit po celé zemi. Mstivá hanebnost prezidenta republiky s neudělením vyznamenán­í muži hájícímu lidská práva, který přežil peklo holokaustu, panu Jiřímu Bradymu je jen potvrzení toho, do jaké společnost­i opovrženíh­odných zemí nás prezident vede. K tomu nelze mlčet!

Odmítáme dopředu tvrzení, že jsme ve službách té či oné politické síly! Jsme ve službě otevřené, tolerantní, svobodné společnost­i. Proto využijeme všech zákonných možností, aby se do čela naší země nedostal člověk tak nízkých lidských kvalit, pomstychti­vý, soudem usvědčený lhář a hulvát jako současný prezident. Miloš Zeman už nemá občanům co nabídnout. Je mužem minulosti. Otevřeme divadla a univerzity svobodnému dialogu občanů o budoucnost­i!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia