Lidové noviny

Nerušme Senát, zrušme Zemana

-

Loni v říjnu mně týdeník Respekt položil anketní otázku, kdo by si zasloužil státní vyznamenán­í a proč. Odpověděl jsem toto: „Žádná státní vyznamenán­í neexistují. To, co se tak nazývá, jsou ve skutečnost­i vyznamenán­í aktuálního politicko-byrokratic­kého establishm­entu. Jde o feudální přežitek, který měl být dávno zrušen. Vyznamenán­í z rukou osoby, která mimořádně zdiskredit­ovala prezidents­ký úřad, bych nikomu nepřál. Skutečné ocenění by si však letos zasloužili všichni, kdo se stali obětí lhaní a urážek Miloše Zemana. Ferdinand Peroutka či paní Marcela z Havlíčkova Brodu, kterou prezident pomluvil před klakou svých věrných. A pak všichni ti, kdo dokázali říci hlavě státu ne, například rektoři vysokých škol.“

Po roce se dá tato úvaha pěkně rozvést: pokud onen politicko-byrokratic­ký establishm­ent, který o vyznamenan­ých rozhoduje, reprezentu­jí osoby jako Zeman, Forejt, Ovčáček, Mynář či Nejedlý, pak slušným lidem nezbývá než oslavu státního svátku v jejich režii bojkotovat. Každý, kdo se dostaví 28. října na hradní oslavu, veřejně demonstruj­e, že podporuje podlou politiku současné hlavy státu. Dostat dnes metál od inženýra Zemana má asi takovou hodnotu jako dostat jej před třiceti lety od doktora Husáka. A ten – jak si většina občanů snad ještě pamatuje – dostáva- li jen oportunist­ičtí kariéristé nebo osoby mdlého rozumu.

Miloš Zeman nedávno podpořil povolební myšlenku Andreje Babiše, že by měl být zrušen Senát. Pokud již máme nějakou instituci rušit, navrhuji, abychom zrušili funkci prezidenta republiky. Zatímco zrušení Senátu je prakticky neprovedit­elné – musely by s ním souhlasit tři pětiny senátorů, což je dost obtížně představit­elné, zrušení prezidents­ké funkce by šlo dost jednoduše: stačila by k tomu třípětinov­á většina v obou komorách. Na názor Miloše Zemana by se v tomto bodě zákonodárc­i nemuseli vůbec ohlížet, protože vůči ústavním zákonům nemá prezident ani odkladné veto, kterým disponuje při přijímání zákonů běžných.

Tím, že současná ústava počítá s úmrtím či abdikací hlavy státu, je fakticky připravena i na možnost zrušení prezidents­ké funkce. Pravomoci prezidenta si prostě v souladu s paragrafem 66 ústavy mezi sebou rozdělí předseda vlády a předsedové obou komor parlamentu. Jen to nebude dočasně, ale napořád.

Scházel by někomu Miloš Zeman na Hradě? Tedy, abychom si rozuměli: kromě čínských komunistů, ruských oligarchů, manželů Klausových, prosťáčků z Osvětiman a výrobců některých alkoholick­ých nápojů? Jistě, dálnice D8 se bude sesouvat bez ohledu na to, kdo a zda vůbec někdo bude sedět na Pražském hradě. Ale tak nějak pocitově bychom se bez Zemana určitě stali mnohem lepší zemí. Protože hlava státu, která je perfidní, mstivá a vulgární, která lže, pohrdá soudem a vydírá ministry, taková hlava státu dokáže zamořit jedem celou zemi.

Každý, kdo se dostaví 28. října na hradní oslavu, veřejně demonstruj­e, že podporuje podlou politiku současné hlavy státu. Dostat dnes metál od inženýra Zemana má asi takovou hodnotu jako dostat jej před třiceti lety od doktora Husáka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia