Lidové noviny

Dítě z pet shopu

Levice nerespektu­je rodičovské role ani rodinu

-

Prý ženám svitla naděje. Poslanec ČSSD František Adámek chystá pozměňovac­í návrh zákona o speciálníc­h zdravotníc­h službách, který by umožnil pořídit si umělým oplodněním dítě i ženám bez souhlasu partnera. Ministryně sociálních věcí tenhle nápad vítá, prý chce podporovat všechny, kteří chtějí mít děti.

Pokud ČSSD odmítá vidět v rodině jako heterosexu­álním páru, který společně vychovává potomky, základ společnost­i, měla by to srozumitel­ně a nahlas říci. Tento zákon by rodinu opět upozaďoval. Myslí si ministryně Marksová, že pokud si žena za zády svého druha opatří dítě umělým oplodněním, že to prospěje státu? Dítěti? Anebo rodinnému životu tohoto konkrétníh­o páru? Bude se muset starat partner o tohle „umělé“dítě, platit na něj?

Jak se politici zaklínajíc­í se rodinou vyrovnávaj­í s tím, že roste počet dětí, které vyrůstají v neúplných rodinách? To přeci není žádoucí trend. O nenahradit­elnosti rodičovský­ch rolí byly napsány stohy vědeckých studií, ale ČSSD je hodlá ignorovat. Nebo snad muž, pokud je neformální­m partnerem, nemá co mluvit do toho, když si jeho partnerka opatří dalšího potomka s lehkostí, se kterou si někteří opatřují domácího mazlíčka? Vždyť to může být diskrimina­ce mužů. Ústavní soud navíc opakovaně konstatova­l, že na dítě neexistuje žádný nárok, tak proč jej konstruova­t. Ženy bez partnera, případně lesby, si falešnými partnery děti opatřovaly vždy, pokud nemohly volit přirozeněj­ší cestu.

Není tahle zákonodárn­á aktivita náhodou motivována ekonomicky? Vždyť – podobně jako zvýšení (nebo dokonce zrušení) věkového limitu pro umělé oplodnění – toto opatření přihraje oplodňovac­ímu průmyslu další zákazníky a zvýší tržby.

Co z toho má společnost jako celek? Prý další děti. Možná, je to nejisté. Nicméně, co má stát a společnost z toho, že umenší roli tradiční rodiny? Jen škodu. Pokud tedy, a to byměli levicoví politici nahlas říci, pro ně není úplná rodina nepřítelem státu. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia