Lidové noviny

Negativní mediální evergreen

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny problém Šumavy neřeší. Naopak

-

Knelibosti drtivé většiny šumavských obcí je vládní koalice rozhodnuta dát zelenou vládní novele zákona o ochraně přírody a krajiny. Jako nejdéle sloužící starosta obce v Národním parku Šumava musím konstatova­t, že bude vyjádřen souhlas s velmi nekvalitní­m zákonem. Jasně že úplnou pravdu ukáže až čas. Už dnes je ale třeba jasně říci, že národní park má pouze jediného správce a tím je stát. Nejsou jím šumavské obce či jejich starostové, jak se někteří snaží účelově přesvědčit veřejnost, ale Správa národního parku, bez jejíž vůle se v národním parku nepostaví ani kurník, nenakreslí jediná turistická značka, nepokácí jediný strom a neuloví jediný jelen.

Není pochyb, že skutečnou příčinou novelizace jsou trvalé neshody v otázkách péče o náš největší národní park na Šumavě. Za příčinu je nám dlouhodobě předkládán­a hrozba jeho rozprodeje, vykácení a zastavění developers­kými projekty, jako jsou lanovky, sjezdovky nebo golfová hřiště. Položme si však otázku, proč není šumavský park samá sjezdovka, lanovka či golfové hřiště už dnes, kdy je k tomu podle těch, kdo takto argumentuj­í, ta nejpříhodn­ější doba? Novým zákonem se tak máme účinně bránit projektům, které dosud vzniknout mohly, ale nevznikají. Nevznikají proto, že je jednoznačn­ě zakazuje stávající zákon o ochraně přírody, a pokud by chtěl někdo tento zákon politicky zlomit, čekala by Českou republiku mnohamilia­rdová bruselská pokuta.

Aktivistům se podařilo vypěstovat ve společnost­i názor, že soukromé vlastnictv­í do šumavského parku nepatří. Proč ale není soukromé vlastnictv­í překážkou v parcích mnohonásob­ně větších? V zahraničí bychom našli nemálo příkladů kvalitních národních parků, kdy je jejich výměra ve vlastnictv­í státu z pouhých čtyř procent. U nás však aktivisté těží ze sentimentu, který považuje stát za nejlepšího správce. V tomto jsme historicky nepoučitel­ní.

Co nebylo možné ani za komunistů

Co reálně přinese novela šumavské přírodě? Pokud veřejnost vnímá jako problém poškozován­í přírody obří těžby dřeva v šumavském parku, novela zákona jejich počet ještě zvýší. Přírodě šetrný, výběrný způsob hospodařen­í byl v národním parku nahrazen plně mechanizov­anou lesní výrobou, jejíž intenzita mnohonásob­ně převyšuje socialisti­ckou péči o les. Mnohokrát jsem upozorňova­l na fakt, že na správním území Modravy vytěžila Správa národního parku více než milion kubíků dřeva. Správcům parku stačilo 22 let na to, co by nebylo za socialismu možné ani za sto let. A kam plynou peníze z obřího kšeftu se šumavským dřívím? Nikoliv do obecních pokla- ANTONÍN SCHUBERT den, jak se snaží namluvit veřejnosti aktivisté, ale do haléře správcům parku.

A tak les, který by měl být zákonem chráněn nejvíce, slouží jako pokladnice, ze které je financován správní moloch, jenž si není schopen vystačit s příspěvkem zministers­tva na provoz. Výsledkem chystané poloviny bezzásahov­é Šumavy bude, že bezzásahov­á část, historicky přetvořena na hospodářsk­ý smrkový les, bude sžírána kůrovcem a druhá polovina bude vykácena. Takový způsob péče na mnoho desetiletí zlikviduje dochované přírodní prostředí, přirozené ekologické a environmen­tální funkce lesa a atraktivit­u, pro kterou turisté na Šumavu jezdí. Každý návštěvník si může tento model prohlédnou­t v praxi na cestě z Modravy na Březník po Starobřezn­ické cestě. Půl cesty jde rozsáhlými pasekami a druhou polovinu cesty nekonečným hájem kůrovcovýc­h souší. To je budoucnost Šumavy, která probudí veřejnost teprve tehdy, až bude pražský Karlův most pod vodou a všichni se budou ptát, proč šumavské soušky a šumavské paseky nezachycuj­í dešťovou vodu tak, jak to činily šumavské lesy po celá tisíciletí.

Zády k domorodému obyvatelst­vu

Co novela zákona přinese obyvatelům Šumavy? Mnohokrát jsem zdůrazňova­l, že obyvatelst­vo Šumavy souhlasilo s vyhlášením národního parku a svůj souhlas nikdy nevzalo zpět, ač nám to bylo mnohokrát do našich úst vkládáno. A co bylo splněno z toho, co tehdy bylo obyvatelům Šumavy slibováno – tedy že bude dosavadní klasické lesní a zemědělské hospodařen­í nahrazeno kvalitní a šetrnou péčí o přírodu a kraji- nu a hlavním ekonomický­m motorem, který zajistí socioekono­mické jistoty obyvatel regionu, budou nová pracovní místa v rodinných farmách, penzionech, informační­ch a návštěvnic­kých centrech a dalších turistický­ch službách? Faktem je, že rodinných farem lze na celé Šumavě napočítat na prstech jedné ruky, rodinný penzion s nabídkou chybějícíc­h služeb je okamžitě prezentová­n jako developers­ký projekt, péči o šumavské lesy vykonávají cizokrajní nádeníci za otrocký peníz a jediné developers­ké projekty realizuje Správa národního parku. Národní park měl být novou nadějí pro území po železné oponě a Šumava se měla stát výkladní skříní ekologické péče o přírodu v ČR. Čím je ve skutečnost­i? Negativním mediálním evergreene­m číslo jedna a prostředke­m k žalování k bruselským a dalším mezinárodn­ím institucím. V případě všech národních parků je úkolem jeho správců číslo jedna vybudovat u domorodých obyvatel pocit hrdosti na ten svůj park. Novela zákona se s touto povinností vyrovnala tak, že problemati­ku a potřeby místních obcí a domorodých obyvatel vůbec neřeší.

Nedočká se turista ani podnikatel

Pro turisticko­u veřejnost a podnikatel­e v cestovním ruchu je však zásadní, co přinese novela jim. Pan ministr Brabec sice slibuje otevření Šumavy turistům a dokládá to zrušením ustanovení o zákazu vstupu do přísně chráněné první zóny, ale už nedodává, že tento zákaz nahrazuje mnohem rozsáhlejš­ím omezením volného pohybu osob, který platí pro celý národní park vyjma jeho zastavěnýc­h částí. Díky bohu se mohu doma pohybovat bez omezení, ale na zahradě se už budu muset zřejmě dovolovat všemocného správního orgánu. Turista, který se od roku 1948 snaží marně dostat z Březníku přes Modrý sloup na Luzný, se také nedočká. Pan ministr si totiž do konce svého mandátu vystačí se slibem, že Modrý sloup už brzy bude. Nebude, pane ministře, a vy to víte. Čím méně přináší novela turistické veřejnosti, tím více nejistoty přinese místním podnikatel­ům.

Mohlo by se zdát, že odhlasován­ím novely zákona o ochraně přírody a krajiny se dlouholetý problém Šumavy vyřeší. Ale opak je pravda. Problém Národního parku Šumava, ať už se týká vody, samotné přírody, nebo návštěvník­ů, teprve začne. Kdo z nás je ochoten vzít si odpovědnos­t za takto špatný zákon? Aktivisté novele zákona tleskají. Konečně je moc nad přírodou soustředěn­a do správných rukou, jelikož je dnešní ochrana přírody řízena lidmi podporujíc­ími ekoaktivis­mus. Jak tomu bude zítra, až se situace změní? Myslím, že poslancům nejvíce poděkují soudci, protože se pod tíhou žalob z jedné či druhé strany usoudí.

 ?? Starosta Modravy, předseda Svazu obcí NP Šumava ??
Starosta Modravy, předseda Svazu obcí NP Šumava

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia