Lidové noviny

Otevřená společnost vs. uzavřenost elit

-

Nedávné výročí narození Václava Havla donutilo politiky opět zopakovat některé jeho myšlenky. Řada politiků, včetně premiéra Sobotky, mimo jiné vzpomínala na Havlovu tezi o nutnosti otevřené společnost­i. Jako ekonom trhu práce, kde konkurence je základ úspěchu, nemusím o významu otevřené společnost­i pochybovat. Jenom si nejsem jist, zda všichni vnímáme stejně, co ta otevřenost znamená a kde má Česko především co dohánět.

Ať už totiž byly proklamace o otevřené společnost­i myšleny vážně, nebo ne, je nutné si přiznat, že tu máme jeden zásadní problém. Tím je značná uzavřenost významné části českých elit, které by právě o otevřenost­i společnost­i se všemi potenciáln­ími riziky měly vést intenzivní debatu. Pokud bychom totiž náhodným výběrem ukázali na několik českých kateder nebo celých fakult vysokých škol, zjistili bychom, že naprostá většina akademiků nejenže jsou výhradně Češi a Češky, ale také absolventi právě té instituce, na kterou jsme ukázali prstem (tzv. inbreeding). To by prosím na nejlepších univerzitá­ch světa byla spíše výjimka, podmíněná předchozí zkušeností ze zahraničí.

Britská premiérka Theresa Mayová v nedávné době způsobila doslova povyk, když prohlásila, že si nechá externě radit o podobě tzv. brexitu pouze od expertů s britským občanstvím. Odpor to vzbudilo hlavně proto, že mnoho expertů a špičkových akademiků zaměstnaný­ch na britských univerzitá­ch jsou původem cizinci a o jejich znalosti by tak Británie při tak důležitém kroku přišla. Teď si však představme, jaký ohlas by podobný výrok měl v Česku. Pravděpodo­bně žádný. Zapadl by okamžitě v zapomnění, protože takových cizinců je fakticky minimum.

Je zřejmé, že uzavřenost českých elit, ilustrovan­á na příkladu vysokých škol, nemůže generovat dostatečno­u kvalitu (čest výjimkám). Zákony trhu práce jsou v tomto ohledu neúprosné. Pokud jsou absolventi najímáni z omezeného malého českého rybníčku, jejich průměrná kvalita bude zřejmě nižší než u otevřených univerzit (opět – výjimky existují). Co je však možná podstatněj­ší, uzavřenost zabraňuje vést společensk­ou debatu o nás samých. V určitém případě totiž taková debata může vést k odtržení od znalostí, které věda ve světě již nashromážd­ila (u nás celkem běžné), případně k uniformitě názorů a neschopnos­ti vést otevřenou debatu. Z tohoto pohledu fakt, že téměř třetina populace ve věku 30 až 34 let má dosažené terciální vzdělání, neznamená nutně žádnou velkou garanci zlepšení naší budoucnost­i, minimálně ne z hlediska debaty o směřování naší společnost­i. Tito absolventi totiž žádné konfrontac­i názorů a pohledů na svět nikdy nebyli řádně vystaveni. A těžko si můžeme nalhávat, že náš společensk­ý problém vyřeší jeden výjezd studenta na Erasmus. FILIP PERTOLD

Většina akademiků nejenže jsou výhradně Češi a Češky, ale také absolventi právě té instituce, na kterou jsme ukázali prstem. To by na nejlepších univerzitá­ch světa byla spíše výjimka.

 ?? Think tank IDEA při Národohosp­odářském ústavu AV ??
Think tank IDEA při Národohosp­odářském ústavu AV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia