Lidové noviny

Nastává čas přezout auto na zimu

- JIŘÍ ŠVAMBERK

PRAHA Povinnost používat zimní pneumatiky v Česku platí již pět let. Přesto se ale řidiči mezi sebou neustále dohadují, jak to s povinností přezouvat vlastně je, protože znění vyhlášky je přinejmenš­ím hůře srozumitel­né.

Dokument totiž říká, že zimní obutí se musí používat „v případě, kdy se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo lze vzhledem k povětrnost­ním podmínkám předpoklád­at, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza“.

Toto se dá přeložit tak, že vlastně není nutné přezouvat hned 1. listopadu, když je venku teplota vysoce nad nulou, a stejně tak je možné přezout na letní klidně týden nebo dva před koncem zimního období, když předpověď počasí bude příznivá.

Češi naštěstí preferují včasné přezouvání. Jak vyplývá z průzkumu společnost­i Goodyear Dunlop, více než 53 procent respondent­ů uvedlo, že zimní pneumatiky přezouvá podle kalendáře, tedy v období 1. listopadu až 31. března. Méně než třetina podle teploty, necelým deseti procentům se o přezouvání stará firma a zbylá desetina buď nemá konkrétní důvod, nebo čeká, až napadne sníh.

Stejný výzkum přinesl také znepokojiv­é výsledky, podle kterých vyhlášku nezná třetina řidičů a každý desátý dotázaný si myslí, že minimální hloubka dezénu zimní pneumatiky činí 1,6 milimetru. Avšak tato hodnota platí pro pneumatiky letní, u zimních je minimum 4 milimetry!

Výběr pneumatik rozhodně není tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Musíte mít na paměti, že je to jediné spojení vozidla s vozovkou a tato styčná plocha má rozměr o velikosti lidské dlaně. Dále byste si měli dobře rozmyslet, kdy a kde budete jezdit a kolik peněz hodláte investovat. Při výběru vycházejte z údajů uvedených ve velkém TP a z rozměru disků, na které budete pneumatiky obouvat. Na bočnici pneumatiky je uvedeno hned několik značení a údajů. Za předpoklad­u, že šířku pneumatiky, její boční

Podle čeho Češi přezouvají na zimu?

profil a průměr ráfku dokáže rozpoznat drtivá většina řidičů, stále zbývá velké množství údajů, které už tak zřejmé nejsou.

Na pneumatiká­ch se objevují energetick­é štítky podle směrnic EU. Ty ukazují na hospodárno­st pneumatiky. Tak například označení A je nejúsporně­jší, naopak G nejméně úsporné.

Nosnostní nebo také hmotnostní index udává, jaké maximální zatížení může jedna pneumatika unést. Rychlostní index zase udává, na jakou maximální rychlost je pneumatika stavěna.

Dávejte si však pozor, jakou pneumatiku kupujete. Řada pneuservis­ů má smlouvu s některým z dodavatelů. Může se tedy stát, že doporučí jimi prodávanou pneumatiku, která však vůbec nemusí být dobrá. Abyste někomu neskočili „na špek“, je nutné sledovat nezávislé testy pneumatik, Poprvé se objevily ve Finsku v roce 1934 pod názvem Kelirengas a byly určeny výhradně pro nákladní vozy a autobusy. Po dvou letech se dočkali také majitelé osobních automobilů. Tato menší pneumatika dostala jméno Nokian Hakkapelii­tta. Původní zimní pneumatika Nokian Hakkapelii­tta se vyznačoval­a extrémně hlubokým dezénem, protože musela zvládat hluboký sníh, který nikdo neprohrnov­al. V roce 1961 vznikla hrotovaná Kometa-Hakkapelii­tta, která si ostruhy vydobyla ve světě motosportu, když Finové vítězili na Rallye Monte Carlo.

Jak umějí Češi zjistit stáří pneumatik?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia