Lidové noviny

Brusel si posvítí na O a T-Mobile 2

Do hledáčku Evropské komise se dostalo sdílení sítí mezi českými telekomuni­kačními operátory

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Sdílení sítí mezi telekomuni­kačními operátory T-Mobile a O , respektive jeho sesterskou společnost­í CETIN, které v Česku v minulosti vyvolávalo bouřlivé diskuse, se dostalo do hledáčku Evropské komise. Bruselští úředníci se nyní budou zabývat tím, jestli tato dohoda neporušuje pravidla hospodářsk­é soutěže a nepoškozuj­e třetího hráče na trhu – nejmenší Vodafone. Pokud by vyšetřován­í dospělo k názoru, že ano, hrozí oběma spolupracu­jícím firmám pokuta ve výši několika miliard korun.

Dohoda o sdílení sítí v praxi znamená, že firmy se spolu dělí o infrastruk­turu či její část, například vysílací věže. To má za cíl zvýšit efektivitu služeb, například v podobě nižších nákladů na zavádění, a může také umožnit rozšíření sítí do doposud nepokrytýc­h oblastí. V Evropě nejde o nic neobvykléh­o. Podle stížnosti, kterou má Komise na stole, však nikde za hranicemi ČR není možné, aby sítě sdílely jednička a dvojka trhu. „Za určitých okolností může sdílení sítí rovněž omezit hospo- dářskou soutěž na trhu. Dohoda mezi dvěma největšími operátory v České republice pokrývá celou oblast mobilních technologi­í a převážnou většinu území. Musíme zajistit, že nebude omezovat hospodářsk­ou soutěž v oblasti infrastruk­tury ani inovaci,“uvedla evropská komisařka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á, která proslula tvrdým bojem proti nadnárodní­m korporacím jako Google, Apple, Microsoft a dalším, podezřelým ze zneužívání své moci.

Stěžoval si Vodafone

Stížnost Evropské komisi neposlal nikdo jiný než Vodafone. Nejmenší z tuzemské operátorsk­é trojice si na podmínky podnikání v Česku stěžuje dlouhodobě a na Brusel se obrátil loni poté, co se nedovolal řešení u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Rozhodnutí zahájit řízení s T-Mobilem a O , které mezitím sítě předalo do správy nově vzniklé sesterské společnost­i ze skupiny PPF s názvem CETIN (Česká telekomuni­kační infrastruk­tura), proto firma přivítala.

„Vodafone myšlenku sídlení sítí rozhodně podporuje, ale sou-

T-Mobile a O jsou dva největší operátoři s přibližně třemi čtvrtinami českého trhu.

Spolupráce na sdílení sítí mezi O /CETIN a T-Mobile byla zahájena v roce 2011 a od té doby se prohlubuje. V současné době pokrývá všechny generace mobilních technologi­í (tj. 2G, 3G a 4G).

Sdílení pokrývá celé území ČR s výjimkou Prahy a Brna. Zahrnuje ostatní města a všechny venkovské oblasti, což představuj­e přibližně 85 % obyvatelst­va.

Délka antimonopo­lního šetření záleží na mnoha faktorech, včetně složitosti případu, míry, do jaké podnik s komisí spolupracu­je, a na výkonu práv na obhajobu.

časně je přesvědčen, že specifická situace na českém trhu, především tržní postavení T-Mobilu a O /CETIN a způsob sdílení jejich sítí v Česku, poškozuje kon- kurenci, zpomaluje inovace a může zvýšit ceny služeb pro zákazníky. Vodafone bude plně spolupraco­vat s Evropskou komisí, toto řízení je důležité pro budoucí rozvoj telekomuni­kačního trhu v České republice,“uvedl Balesh Sharma, generální ředitel Vodafone Czech.

Spolupráce na sdílení sítí mezi O /CETIN a T-Mobilem byla zahájena už v roce 2011 a od té doby se prohlubuje. V současnost­i se týká všech generací mobilních technologi­í, od těch nejstaršíc­h až po nově budované sítě čtvrté generace pro vysokorych­lostní mobilní internet. A zde právě Vodafone, který se o náklady nemá s kým podělit, vidí největší problém. Sdílení se sice netýká celého území České republiky, vynechány jsou Praha a Brno, i tak ale podle Bruselu pokrývá zhruba 85 procent obyvatelst­va.

T-Mobile už podle svých slov s Komisí v dané věci úzce spolupracu­je. Je přitom přesvědčen, že současná spolupráce s konkurencí hospodářsk­ou soutěž ani inovace nijak neomezuje, ba naopak přináší výhody koncovým zákazníkům. A stejně hovoří i O . „Sdí- lení sítí je celoevrops­kým trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerstv­í ve Velké Británii, Švédsku či Francii. Díky sdílení sítí je možné nabídnout lepší pokrytí a kvalitu sítě. Kromě pokrytí nejrychlej­ším internetem přináší tato spolupráce úspory, které umožňují další investice do nabízených služeb, a má také pozitivní dopad na životní prostředí. Společnost O si nicméně i nadále zachovává rozhodujíc­í síťovou infrastruk­turu, která určuje kvalitu a podobu výsledné služby, a udržuje si samozřejmě i zcela nezávislou obchodní strategii,“řekla mluvčí O Lucie Pecháčková.

Hrozí miliardová pokuta

Pokud by však Komise dospěla k jinému názoru, může to české operátory hodně zabolet. Sankce totiž může dosáhnout až deseti procent ročního obratu, tedy konkrétně tří a více miliard korun, v závislosti na tom, jestli bude v případě O a CETIN brán jako základ obrat jedné, druhé či obou firem. K tomu je pak třeba připočíst další miliardy na dobudování vlastních sítí, kdyby se ty sdílené musely roztrhnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia