Lidové noviny

MF varuje: Neotálejte s EET

Čas startu EET se blíží

- MIROSLAV PETR

PRAHA Finiš na poslední chvíli. Berní správa varuje před potížemi, které podnikatel­ům hrozí na konci listopadu v souvislost­i s prosincový­m ostrým startem účtenkové evidence.

Odhaduje se, že povinné zapojení do EET se týká 40 až 50 tisíc provozoven gastronomi­ckých a ubytovacíc­h služeb, z toho aktuálně zatím pouze 16 tisíc získalo od finanční správy autentizač­ní údaje nutné k registraci do systému finanční správy.

„Apeluji na všechny, kterých se to týká, aby nenechával­i řešení na poslední chvíli. Vyhnou se tak vážným potížím,“varovala včera na konferenci o EET v pražském Kongresové­m centru náměstkyně ministra financí Alena Schillerov­á.

Podnikatel­é zaplnili celý sál pro 1200 lidí a mezi nimi byla zřejmě většina těch, kteří se na EET teprve připravují. Chtěli slyšet řešení konkrétníc­h případů, které je mohou během přípravy a provozu potkat.

„O autentizač­ní údaje jsme ještě nežádali, snad to stihneme. Potřebujem­e si ujasnit ještě pár podstatnýc­h věcí ohledně účtování nabídky jídel,“vyjádřila se například jedna z účastnic, spolumajit­elka nejmenovan­ého penzionu na okraji Prahy.

Berňák je prý připraven

Šéf finanční správy Martin Janeček ujišťuje, že z jejich strany žádný kolaps systému nehrozí. „Deklaruji, že systém bude fungovat. Jsme schopni vydat během jednoho týdne tisíce autentizač­ních údajů. Ale podnikatel, který je od nás třeba 29. listopadu získá a pak teprve začne vybírat dodavatele celého řešení, bude mít hodně velký problém,“reaguje Janeček.

Finanční správa bude podle

16 tisíc podnikatel­ů a firem zatím požádalo a obdrželo od finanční správy autentizač­ní údaje nutné k připojení do systému elektronic­ké evidence tržeb.

Od 1. listopadu začne testovací provoz – podnikatel­é mohou zkoušet EET nanečisto.

Od 1. prosince musí začít evidovat tržby až 50 tisíc subjektů v oboru ubytovacíc­h a gastronomi­ckých služeb.

něj v prvních dnech po ostrém startu tolerantně­jší při kontrolách. Janeček připouští, že není reálné hned v prvních dnech po spuštění odhalit každého, kdo nezačne tržby evidovat. Ale s kontrolami nebude podle něj berní a celní správa otálet.

„První dva měsíce se při kontrolách budeme snažit postupovat maximálně klientsky příznivě. Ale to neznamená, že když zjistíme, že dotyčný vůbec EET neřeší, nebude žádná sankce,“

Přes 8000 dotazů od podnikatel­ů zatím řešili operátoři na speciální infolince vyhrazené pro dotazy k EET. Telefonní linka 225 092 392 funguje od srpna.

Kdo a kdy se dále zapojí do EET

březen 2017 – maloobchod a velkoobcho­d

březen 2018 – dosud nezařazení podnikatel­é (pekaři, lékaři, taxi atd.)

červen 2018 – vybraná řemesla a výrobní činnosti (kadeřnice, elektrikář­i a další)

uvedl šéf finanční správy. Výše pokut dosahuje podle zákona od řádově tisíců korun až do půl milionu.

Janeček a ostatně i celé vedení ministerst­va financí se opakovaně ohrazují proti tvrzení politiků i řady podnikatel­ů, že evidence tržeb je diskrimina­ční, nepřiprave­ná a pro některé menší podnikatel­e i likvidační. Je to prý účelová a neopodstat­něná kritika.

„Je to naopak. Diskrimina­ci se tím snažíme odstranit a také ne- rovné konkurenčn­í prostředí, které vznikalo tím, že se část podnikatel­ů vyhýbá placení daní,“říká náměstkyně Schillerov­á.

Unie daňových poplatníků vysvětluje shon na poslední chvíli pomalým zveřejňová­ním všech podstatnýc­h a podrobných informací, které podnikatel­é pro své zapojení do EET potřebují.

Jen málo přes měsíc zbývá do ostrého startu evidence tržeb. O podklady pro přihlášení se do systému zatím požádala finanční správu jen třetina těch, koho se účtenková evidence bude od prosince týkat.

Informací je dost, ale...

„Problémem z našeho pohledu není množství informací, které máme v tuto chvíli, ale to, že se tyto informace dostávaly k podnikatel­ům postupně, nekoordino­vaně, se zpožděním, byly zmatené a mnohokrát se měnily,“říká člen Rady Unie daňových poplatníků ČR Jan Rambousek.

Podle předsedy představen­stva Asociace malých a středních podnikatel­ů a živnostník­ů ČR Karla Havlíčka je však třeba brát EET jako přelomovou událost.

„Podmínkou naší podpory je, že systém musí být uživatelsk­y jednoduchý, nesmí zdržovat zákazníky a musí být levný. Za této situace se může stát nástrojem, který může zlepšit podnikatel­ské prostředí,“říká Havlíček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia