Lidové noviny

Slunce a vítr předstihly uhlí

-

vybraných pobočkách České spořitelny vybralo peníze 1480 klientů ERB bank, kteří si vyzvedli 1,864 miliardy korun, tedy více než 52 procent všech peněz určených k výplatě. Zbývá ještě zhruba 3900 klientů. Naprostá většina lidí byla vyplacena bezhotovos­tně. Česká národní banka minulý týden oznámila, že ERB bank není schopna dostát svým závazkům a v pondělí jí odejmula bankovní licenci. Hlavními důvody byly nefunkční řídící a kontrolní systém a nákup dluhopisů v rozporu s právními předpisy.

zdroje globálně jako zdroj energie předstihly fosilní paliva. V posledních letech zažívají nebývalý boom, každý den se instaluje půl milionu solárních článků a každou hodinu se spustí dvě větrné turbíny. Jde přitom hlavně o rozvíjejíc­í se země, jako je Čína, které jsou také velkými znečišťova­teli, napsal list Financial Times.

dopravy dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) pokutu jeden milion korun za prodloužen­í smlouvy s Kapschem na mýto bez otevřeného tendru. Pokutu ministerst­vo respektuje, rozhodnutí však prostudují právníci a poté se resort rozhodne, zda se proti zaplacení pokuty odvolá, prohlásil jeho šéf, ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Jeho úřad má možnost podat rozklad k předsedovi ÚOHS. Zároveň Ťok ale řekl, že ÚOHS v odůvodnění uvedl, že ministerst­vo pochybilo již v letech 2005 a 2006 při podpisu smlouvy s Kapschem a že se v posledních letech naopak snažilo situaci napravit.

o propojení státní České exportní banky (ČEB) a Státní Exportní garanční a pojišťovac­í společnost­i (EGAP) nechá kabinet na příští vládě. Nynější administra­tiva už to nestihne, protože na propojení institucí není shoda a není ani připraven zákon o exportním financován­í nutný pro změnu. Po jednání ekonomický­ch ministrů a zástupců odborů a zaměstnava­telů to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia