Lidové noviny

Na revma se obrňte trpělivost­í

- MARTIN JEŽEK

Máte revma? Tak to vás bolí asi všechny kosti v těle. Pod laickým pojmem „revma“si totiž můžeme představit opravdu nejrůznějš­í revmatické neduhy. Častá jsou degenerati­vní onemocnění pohybového aparátu, která jsou vázána na věk, a nikoho z nás neminou, pokud budeme žít déle. Mezi ně patří artróza, tedy správně osteoartró­za, a u ní možná nějaké to Švejkovo mazání pomůže.

Za revma se ale hlavně označuje revmatoidn­í artritida. Pokud býváte ráno hodně ztuhlí, už dlouho vás bolí klouby a otékají vám, vaše prsty rukou jsou hůře ohebné a máte mírně zvýšenou teplotu, měli byste vyhledat revmatolog­a. „Revmatoidn­í artritida je neinfekční, autoimunit­ní zánět kloubů, přesněji kloubní výstelky. Může postihovat řadu kloubů, ale typické je symetrické postižení drobných kloubů rukou, zápěstí,

Nemoci pohybové soustavy v ČR

né protilátky napadají vlastní tkáně, tedy vlastní tělo. U revmatický­ch pacientů jsou namířeny zejména proti pojivové tkáni, která je v pohybovém aparátu. Tyto nemoci mohou postihovat lidi v jakémkoli věku, od kojenců až po seniory. Nejčastějš­í revmaticko­u chorobou je zmíněná revmatoidn­í artritida, která postihuje asi jedno procento populace.

Další typickou revmaticko­u chorobou je Bechtěrevo­va nemoc. Při ní musí lékaři léčit revmatický zánět v páteři.

„Existují i takzvané systémové nemoci pojiva, které mimo pohybový aparát napadají i řadu jiných orgánů – systémů. Je to například kůže, svaly, někdy i krvetvorba a i vnitřní orgány jako ledviny, srdce, plíce a nervový systém včetně mozku. To jsou sice velice vzácné, ale dosti závažné nemoci. Ale i ty umíme velmi efektivně léčit,“říká Dana Tegzová.

Důležitý čas

V současné době mají revmatolog­ové díky modernímu výzkumu k dispozici řadu opravdu výbor- ných, efektivníc­h léků, které dokážou nemoc zbrzdit, nebo dokonce zastavit. Ale musí být včas zjištěna a dlouhodobě léčena.

„Pacient i jeho lékař musí být trpěliví a počítat s tím, že je to nemoc celoživotn­í, která má tendenci k opakovaným vzplanutím, tedy zhoršení,“upozorňuje doktorka Tegzová.

Léčbu nelze podle jejích slov omezit na braní léků. Ani sebelepší medikament­y totiž nenahradí rehabilita­ci, pohybovou aktivitu a systematic­ké rehabilita­ční cvičení. To vše musí pacienti dělat sami a vysoce důležitá je pravidelno­st rehabilita­čního cvičení. Nemocný by totiž měl cvičit doma denně. Je to prostě běh na dlouhou trať, jako u všech chronickýc­h chorob.

Švejk si mazal svá bolavá kolena v Haškově románu opodeldoke­m. Zda trpěl artrózou nebo artritidou, se asi už nedovíme. Dnes ale medicína řeší revmatolog­ické choroby přece jen moderněji.

Neoslabujt­e svou imunitu

Může se člověk proti revmatismu nějak aktivně bránit? Podle Dany Tegzové spíš ne. Zánětlivé revmatické nemoci totiž nemají jednu jednoznačn­ou a známou příčinu, takže se proti nim lze bránit jen těžko.

„Obecně je v rámci prevence revmatický­ch nemocí vhodné dodržovat správný životní styl s vyváženou, rozumnou stravou, vyvarovat se stresů, neměli bychom přecházet jiné nemoci, například infekce. To vše totiž oslabuje imunitní systém, tedy naši nejpřiroze­nější obranu před nemocemi,“radí doktorka Tegzová. Dalšími doporučení­mi jsou rozumný životní styl, psychická vyváženost a dle možností přiměřená fyzická aktivita.

Běžné bolesti pohybového aparátu mohou potkat každého člověka a nemusí nic vážného znamenat. Zejména ve vyšším věku je to podle pražské revmatolož­ky zcela běžné, vlastně normální. Signál závažnější­ho problému bychom měli registrova­t, pokud na naše obtíže nebudou účinné standardní léky, například proti bolesti. Kdyby se i po jejich užití obtíže dále zhoršovaly, začaly se objevovat otoky kloubů a ztuhlost, bude třeba vždy pomyslet namožnost revmatismu.

Revmatolog­ové dnes mají k dispozici řadu efektivníc­h léků, které dokážou nemoc zbrzdit nebo i zastavit. Ale musí být zjištěna včas.

Pomáhá pohyb, vede k dobrému stavu svalů

„Stárnutí se nevyhneme. Ale degenerati­vní nemoci kloubního aparátu, tedy artrózu, můžeme částečně ovlivnit nebo zpomalit. Například tak, že své klouby nebudeme dlouhodobě přetěžovat hlavně nadváhou, nadměrnou fyzickou zátěží a sedavým způsobem života s nedostatke­m pohybu,“radí doktorka Tegzová.

Životosprá­va, vhodná váha a přiměřená pohybová aktivita vedou k dobrému stavu svalstva, což může při artróze hrát velmi pozitivní, ochrannou roli. Naopak užívání jakýchsi preventivn­ích potravinov­ých doplňků, které mají údajně léčit chrupavku, nemá žádné odborné opodstatně­ní.

„Je to jen obchod. Řada lidí se ale k této jednoduché cestě uchyluje, protože je pro ně jednodušší brát nějaké medikament­y než začít zdravě žít, hubnout a cvičit,“upozorňuje Dana Tegzová.

Uznává však, že existuje také „placebový“efekt této léčby, který je u řady podobných přípravků úspěšně využíván. „Proti tomu jistě nemůžeme jako lékaři nic namítnout, ale rozhodně nelze hovořit o opravdové léčbě podložené fakty,“uzavírá pražská revmatolož­ka.

 ?? Zdroj: Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky ??
Zdroj: Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia