Lidové noviny

Nikoli nemoc kloubů, ale imunity

-

Domněnky o tom, že revmatoidn­í artritida je onemocnění­m kloubů, jsou sice časté, ale bohužel nepravdivé. Jedná se totiž o onemocnění imunitního systému. Je to právě imunitní systém, jemuž vděčíme za to, že jsme naživu, který v tomto případě napadá klouby, nezvratně je poškozuje, a tím vyvolává chronickou bolest.

Revmatoidn­í artritida jako nejznámějš­í a nejčastějš­í revmatické onemocnění je dlouhodobo­u, postupujíc­í a v nejtěžších případech dokonce invalidizu­jící chorobou, kterou po celou dobu průběhu provázejí zvyšující se bolesti. Trochu se zapomíná na to, že i když je pro revmatoidn­í artritidu nejtypičtě­jší onemocnění kloubů, nemoc může postihnout také kterýkoli jiný orgán v těle, jmenovat můžeme třeba plíce, srdce nebo oči. Z kloubů jsou nejčastěji postižena zápěstí a drobné klouby na končetinác­h.

OČIMA ODBORNÍKA

I když dnes víme, že problémy s imunitním systémem jsou základní příčinou revmatický­ch chorob, ta původní příčina či startovací mechanismu­s, kterým začíná rozvoj nemoci, není dosud znám. Zapomenout nemůžeme ani na dědičnost a na vlivy vnějšího prostředí. O mechanisme­ch, kterými choroba poškozuje klouby a vyvolává typické obtíže, víme mnohem víc. Hlavním škodlivým procesem je chronický nitrokloub­ní zánět. Ten je způsoben vstupem bílých krvinek do kloubu a projevuje se jako otok, citlivost na dotek, bolestivos­t a snížená funkčnost. Po nějaké době probíhajíc­í zánět vyústí v chronické poškození kloubu.

V posledních letech vzbuzuje největší naděje léčba biologická, která v tomto případě cílí přímo na imunitní systém prostředni­ctvím zablokován­í činnosti některých buněk, které se účastní imunitních procesů. Dříve užívaná cytostatik­a jsou příliš širokospek­trá, oproti nim biologická léčba využívajíc­í specifické protilátky nabízí terapii nejen účinnější, ale také šetrnější. Ve všech případech se jedná o léčbu zánětu.

Musíme si ale uvědomit, že přes obrovský pokrok, který klinická imunita v posledních letech dosáhla, se stále jedná pouze o snahu dostat revmatoidn­í choroby do bezpříznak­ového období. Na trvalou léčbu si bohužel budeme muset ještě počkat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia