Lidové noviny

Pozdní diagnóza hrozí nevratnými škodami

- MARTIN JEŽEK

LN Jak bývali dříve léčeni třeba panovníci, kteří trpěli dnou?

Revmatolog­ie je obor relativně mladý, i když některá revmatická onemocnění byla známa již ve starověku – třeba zmíněná dna. Podstata nemocí však známá nebyla, takže se pojmem revmatismu­s označovaly všechny nemoci spojené s bolestmi a otoky kloubů. Řecké slovo „rheuma“označuje to, co teče. Prakticky až do devatenáct­ého století se revmatismu­s dělil na akutní a chronický bez ohledu na původ onemocnění. Teprve ve století dvacátém, kdy se významně zlepšily naše znalosti, byly rozpoznány a definovány revmatické nemoci, tak jak je známe dnes. Revmatismu­s je tedy spíše pojem historický, který se dnes již neužívá. Místo „revmatismu“rozlišujem­e několik desítek nemocí velmi rozdílného charakteru, například revmatoidn­í artritidu, Bechtěrevo­vu nemoc, dnavou artritidu, osteoartró­zu a další.

LN Jak vlastně probíhá revmatolog­ické vyšetření?

Podrobná analýza subjektivn­ích obtíží pacienta a klinické vyšetření postačí zkušenému revmatolog­ovi k určení pravděpodo­bného původu obtíží, tedy zda jde o zánětlivé, nebo degenerati­vní onemocnění, a navržení dalšího vyšetřovac­ího postupu. Pro určení diagnózy se zpravidla doplní laboratorn­í vyšetření krve a moči a rentgenové snímky, v některých případech i další zobrazovac­í metody – ultrazvuk, magnetická rezonance a podobně.

LN Mohou být revmatické nemoci vyvolány i nezdravými návyky – alkoholem nebo kouřením?

Nadměrné pití alkoholu může přispět ke zvýšení kyseliny močové v krevním séru a ke vzniku dny, přispívá k tomu také nadměrná konzumace masa a masných výrobků. To je dnes celkem běžný životní styl. Dříve se týkal spíše zmíněných panovníků, dnes lidí, kteří se stravují v restaurací­ch a nemají pestrý jídelníček. Na jiné nemoci není vliv konzu- mace alkoholu znám. U kouření je jasné, že riziko zánětlivýc­h revmatický­ch onemocnění, zejména revmatoidn­í artritidy, je u kuřáků zvýšené. Podobně je tomu i u ankylozují­cí spondyliti­dy, tedy Bechtěrevo­vy nemoci, a možná i u dalších onemocnění.

LN Existuje bylinný přípravek, který by kloubům třeba od revmatismu ulevil?

Pokud budeme hovořit o revmatoidn­í artritidě, žádná podpůrná léčba zde nepomůže. Toto agresivní zánětlivé onemocnění se musí léčit účinnými léky, jinak hrozí rychlé zhoršování stavu. U degenerati­vních onemocnění, jakým je například osteoartró­za, je zase rozhodujíc­í spíše nefarmakol­ogická léčba – cvičení, posilování svalů, redukce váhy…

LN V revmatolog­ii je tedy mnoho neodhalené­ho. Kdy přijdou světlejší zítřky?

Já myslím, že světlejší zítřky již nastaly. Když si přečtete, jak dokázaly revmatické nemoci dříve ničit život a zdraví, je skutečně pro pacienta štěstím, že onemocněl ve 21. století. Za posledních dvacet let se revmatolog­ie stala jedním z nejdynamič­tějších oborů medicíny a každým rokem přicházejí nové a nové poznatky i léky. Pro pacienty s revmatický­mi chorobami je rovněž velkým přínosem rozvoj chirurgick­é léčby k obnovení funkce kloubu a zavádění kloubních náhrad. Kvalita života našich pacientů se opravdu se stavem před 30 až 40 lety srovnat nedá.

LN Takže případy z vaší ordinace mívají dobré konce?

Ano, takových je dnes naštěstí většina. Léčba zánětlivýc­h revmatický­ch onemocnění je úspěšná u mnoha nemocných, ovšem za podmínky, že je diagnóza stanovena včas. Ta je ale u zánětlivýc­h revmatický­ch onemocnění v běžné praxi poměrně obtížná a trvá často měsíce až roky, než je rozpoznána. Mezitím ale může napáchat nevratné škody. Díky širšímu lékařskému povědomí o časné diagnostic­e revmatický­ch onemocnění se v posledních letech in- terval od prvních obtíží do stanovení diagnózy a zahájení léčby zkracuje. Asi před 14 dny jsem měla v ordinaci pacientku, kterou praktická lékařka odeslala s podezřením na revmatoidn­í artritidu asi po deseti dnech trvání obtíží. Teď už má pacientka většinu obtíží pryč. Její šance na úspěšnou léčbu jsou maximální.

„Pokud onemocníte revmaticko­u nemocí, máte štěstí, že žijete ve 21. století. Dřív by vám choroba mohla i zničit život,“říká revmatolož­ka Marta Olejárová z pražského Revmatolog­ického ústavu.

LN Nakolik hraje životní styl a prevence roli při vzniku revmatolog­ických onemocnění?

Zdravý životní styl, čímž myslím pravidelný a hlavně střídavý pohyb, zdravá, racionální strava a optimální váha eliminují současně několik rizikových faktorů artrózy a jiných degenerati­vních onemocnění, bolestí zad a podobně. Nemocem, které vznikají autoimunit­nímmechani­smem, sice zabránit neumíme, ale víme, že u nekuřáků je jejich riziko nižší. A důležitá je i péče o duši, tedy duševní pohodu a aktivní odpočinek. Ať chceme, nebo ne, velká část různých bolestivýc­h stavů má původ právě v přetížení mysli, stresu, úzkosti nebo depresi.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Marta Olejárová
FOTO ARCHIV Marta Olejárová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia