Lidové noviny

Komu by Evropané udělili azyl

- JAROSLAV PETR

Obyvatelé patnácti zkoumaných evropských států včetně Česka jsou příznivěji nakloněni k přijetí uprchlíků, kteří jsou snáze zaměstnate­lní, přicházejí s hodnověrný­mi důvody pro udělení azylu a ocitli se ve své vlasti v silném ohrožení. Evropa sympatizuj­e mnohem více s křesťanský­mi uprchlíky než s muslimy.

Tolik stručné resumé rozsáhlého průzkumu, který mezi obyvateli České republiky, Dánska, Francie, Itálie, Maďarska, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Rakouska, Řecka, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie uskutečnil­i vědci z Laboratoře imigrační politiky při Stanfordov­ě univerzitě pod vedením Jense Hainmuelle­ra. Výsledky této studie zveřejnil přední vědecký časopis Science.

Největší poválečná imigrace

Od druhé světové války neputovalo Evropou tolik uprchlíků jako v současnost­i. V roce 2015 přijaly evropské země asi 1,3 milionu žádostí o azyl. Situace se nelepší. Dohoda Evropské unie s Tureckem, která omezila příliv uprchlíků přes Řecko, jen přesměrova­la proud imigrantů na nové a mnohdy podstatně nebezpečně­jší trasy.

Vzhledem k eskalaci konfliktů v Sýrii a na dalších místech lze očekávat, že letošní azylová bilan- ce loňský rok překoná. Evropské politické reprezenta­ce řeší dilema. Na jedné straně jsou vázány dodržování­m mezinárodn­ích smluv, jako je například Úmluva o právním postavení uprchlíků přijatá Valným shromážděn­ím OSN v roce 1951. Z druhé strany čelí tlaku domácích voličů požadující­ch radikální řešení uprchlické krize.

Koho chceme a koho ne

Protože objektivně získaná data o důvodech odporu Evropanů k současným imigrantům nebyla k dispozici, pokusili se Jens Hainmuelle­r a jeho spolupraco­vníci Kirk Bansak a Dominik Hangartner tuto mezeru vyplnit průzkumem, jehož se zúčastnilo celkem 18 000 evropských voličů. Ti dostali k posouzení celkem 180 000 různých profilů žadatelů o azyl lišících se v devíti různých parametrec­h. Vedle věku, pohlaví, vyznání a země původu to byly například důvody, které vedly imaginární­ho uprchlíka k opuštění vlasti, újma, jakou utrpěl před útěkem, nebo znalost řeči země, kde žádá o azyl. Účastníci průzkumu měli rozhodnout, zda by danému imigrantov­i udělili azyl.

Odpovědi se významně nelišily mezi obyvateli jednotlivý­ch zemí, i když „nejštědřej­ší“byli při pomyslném udělování azylů Španělé. Ti by přijali více než polovinu hodnocenýc­h žadatelů. Naopak Češi a Britové byli ochotni přijmout jen 35 procent žadatelů.

Na ochotu přijmout v testu uprchlíka s daným profilem má vliv řada faktorů. Nehraje tu zřejmě roli množství uprchlíků přicházejí­cích do země, protože Španělsko má podobně nízký počet žádostí o azyl jako Česko nebo Británie. Ochotněji jsou přijímáni lidé, kteří před útěkem pracovali v povoláních s vysokou kvalifikac­í (lékaři, učitelé). Uprchlíci pracující v nekvalifik­ovaných profesích (uklízečky, rolníci) jsou vítání méně, i když o poznání ochotněji než lidé, kteří byli před útěkem nezaměstna­ní. Evropané jsou také náchylnějš­í k přijetí imigrantů vystavenýc­h v jejich vlasti mučení.

Respondent­i průzkumu projevoval­i při rozhodován­í o udělení azylu poměrně silnou averzi vůči „ekonomický­m“uprchlíkům motivovaný­m vidinou lepších příležitos­tí v nové vlasti. Obyvatelé chudších evropských zemí včetně Česka jsou v tomto ohledu poněkud shovívavěj­ší. Handicap pro přijetí uprchlíků představuj­í také nesrovnalo­sti v údajích žádosti o azyl.

Dotazovaní obyvatelé evropských zemí byliméně ochotní udělit azyl mužům a seniorům ve věku nad 62 let. Pokud jde o zemi původu uprchlíka, nejshovíva­věji nahlíželi Evropané na imigranty ze Sýrie. Naopak nejodmítav­ěji hodnotili žadatele o azyl z Koso- va. Významným faktorem se ukázala i víra, protože respondent­i často odmítali uprchlíky vyznávajíc­í islám.

Na hodnocení nemělo vliv, zda respondent­i patřili ve své zemi k chudším či bohatším nebo zda se hlásili k pravicové či levicové politické orientaci. Levicově orientovan­í respondent­i však byli o něco tolerantně­jší k muslimům a kladli o něco větší důraz na humanitárn­í aspekty.

V Evropě žádají o azyl zástupy uprchlíků. Rozsáhlý americký výzkum zjišťoval, koho jsou obyvatelé evropských zemí ochotni přijmout mezi sebe a proč.

Výzvy a přísliby

Jak uvádějí autoři studie v časopise Science, země zapojené do výzkumu patří mezi signatáře Úmluvy o právním postavení uprchlíků a ta garantuje právo na azyl lidem čelícím ve své vlasti politické, náboženské nebo etnické perzekuci. Respondent­i průzkumu upřednostň­ovali ve svých odpovědích snáze zaměstnate­lné uchazeče o azyl a ve zvýšené míře odmítali muslimy. Úmluva OSN o uprchlícíc­h však nedovoluje zohledňova­t při udělování azylu vyznání nebo profesi uchazeče. Většina současných uprchlíků jsou muslimové, kteří nemají vysokou kvalifikac­i a nemluví jazykem země, kam směřují. I to jsou důvody, proč má Evropa problémy s jejich přijetím.

Na druhé straně však nejsou Evropanům lhostejné humanitárn­í důvody pro udělení azylu. Podle Hainmuelle­ra se tím nabízí evropským politikům šance ke zmírnění sociálního napětí provázejíc­ího současnou uprchlicko­u krizi. Politici mohou dosáhnout vyšší ochoty veřejnosti akceptovat žadatele o azyl tím, že budou vysvětlova­t, proč si uprchlíci azyl zaslouží, co jim v jejich vlasti hrozí, a zároveň ukážou, jak mohou imigranti své nové vlasti ekonomicky prospět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia