Lidové noviny

KHL chce do Londýna a Paříže

- ROBERT SÁRA

PRAHA Londýn. Soul. Paříž. A Berlín. Tohle není jen výčet měst, která hostila letní olympiádu, ale naopak seznam míst, kde by se už brzy mohl – na vysoké úrovni – hrát jeden ryze zimní sport. Poté, co KHL letos „ulovila“Peking (další olympijské město), chce expandovat dál. A podle ruského listu Sport Express jsou právě Velká Británie, Jižní Korea, Francie a Německo dalšími destinacem­i, kde se (už nejen) ruská hokejová liga chce usadit.

K tomu prý uvažuje i o rakouském Salcburku.

Nejsou to jen teze, protože s hokejovou federací ve Velké Británii už KHL uzavřela dohodu, že nemá nic proti jejímu rozšíření. Klub má sídlit v Londýně, pumpovat peníze do něj zvažuje i miliardář Roman Abramovič, vlastnící fotbalovou Chelsea. „Projekt byl prozatím pozastaven jen kvůli vzdálenost­em, ale vždyť z Moskvy či Petrohradu je to jen tříhodinov­ý let. Londýn je světové a finanční centrum, je domovem statisíců našich krajanů. Navíc zdejší přítomnost KHL připraví prostor pro další expanzi do západní Evropy,“píše Sport Express.

V Londýně se přitom hokej na elitní úrovni nehraje už víc než deset let – i to může napomáhat představám KHL. Děsí jen některé divoké přelety, vždyť třeba do Vladivosto­ku je to 8600 kilometrů.

O Paříži, která je pro ruskou ligu lákavou destinací č. 2, lze napsat totéž co o Londýně. Navíc už v květnu 2017 se tu odehraje světový šampionát (spolupořad­atelem je Kolín nad Rýnem), v pařížské skupině bude i česká reprezen- tace. Uvažovaný francouzsk­ý klub by navíc mohl složit kádr pro KHL z řady reprezenta­ntů.

Berlín by byl sázkou na hokejovou tradici a silnou ruskou menšinu. Salcburk zase láká kvůli bohatému mecenáši (Red Bull). A konečně Soul, kde se očekává rostoucí zájem o hokej po zimní olympiádě 2018, kterou hostí právě Jižní Korea.

Je jasné, že všech pět klubů jen těžko KHL přijme lusknutím prstů. I proto, že šéf ligy Dmitrij Černyšenko v létě uvedl, že by liga neměla mít víc než 30 klubů. V současnost­i jich je 29, jenže znáte to: kluby v KHL vznikají a zase zanikají. Potkalo to i pražského Lva. Nedokázal získat finance od tuzemských partnerů.

Bratislavs­ký Slovan i Záhřeb často bojují s financemi, hrozí odchodem. Trable mají i přímo ruské kluby, po minulé sezoně hrozilo vyloučení kvůli dluhům hned několika z nich. Navíc už v minulosti KHL zveřejňova­la megalomans­ké plány, že se liga bude hrát v Miláně, Dubaji.

Přesto je jasné, že Rusové se víc a víc snaží dobýt trhy, kde k hokeji patří nálepka „hic sunt leones – zde jsou lvi“. Etablované ligy, jako je švédská či švýcarská, se příchodu KHL brání, jedinou současnou výjimkou je Finsko (Jokerit Helsinky). I Česko by už po „lví“zkušenosti asi přemýšlelo jinak.

„Přilákat do KHL tým z tradičních trhů nedává vzhledem ke konzervati­smu fanoušků velký smysl. Jde vždy o dlouhý proces s nejistým výsledkem,“tvrdí Sport Express. A přidává ještě jeden velmi logický argument: „Nový klub musí mít zdravý finanční základ a nesmí záviset výhradně na ruských partnerech.“

To je klíč k expanzi.

„Nový klub musí mít zdravý finanční základ, nesmí záviset výhradně na ruských partnerech.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia