Lidové noviny

Maršálova socha uhne kolejím

- BLAHOSLAV HRUŠKA Poznámka na straně 10

PRAHA Každým rokem se v lapidáriu Národního muzea v pražských Holešovicí­ch scházívá zvláštní společenst­ví lidí. Vojenské uniformy, vycházkové hole a pěstěné licousy dávají tušit, že jde o vyznavače rakousko-uherské nostalgie. Symbolem jejich obdivu je socha českého šlechtice a rakouského polního maršála Josefa Václava Radeckého z Radče. Dnes od jeho narození uplyne 250 let.

Za pár let by se ale komorní oslava mohla konat pod širým nebem. Radeckého příznivcům totiž svitla naděje, že se vojevůdcův bronzový pomník od bratrů Josefa a Emanuela Maxových z roku 1858 přesune z pietních prostor lapidária na své původní místo na Malostrans­ké náměstí. Odtud byl jako symbol zpátečnick­é monarchie krátce po vzniku samostatné­ho Českoslove­nska odstraněn.

Odlitek, nebo originál?

Pražský magistrát uzavřel koncem srpna smlouvu s architekto­nickým studiem Atelier Hájek na dopracován­í studie nového ztvárnění Malostrans­kého náměstí. Kromě řešení nové kašny a nasvícení historický­ch objektů požaduje „ověření zpětného umístění sochy maršála Radeckého“.

Atelier Hájek s Radeckým počítal i v předloňské vizualizac­i, s níž vyhrál magistrátn­í soutěž na revitaliza­ci náměstí, odkud by podle zadání měla zmizet auta. Pomník dokonce architekti Martin a Václav Hájkovi s Petrem Horským umístili hned vedle tramvajový­ch kolejí v ústí Mostecké ulice – tedy tam, kde kdysi stával.

Ovšem s jedním rozdílem. Zatímco dřív se maršál díval směrem ke Karlovu mostu, nově by Radeckého pohled směřoval do středu náměstí. „Má to svoji logi- ku. V době, kdy tu pomník stával, bylo náměstí nevzhledný­m tržištěm, dnes je jeho význam důležitějš­í,“říká Jan Bárta, předseda Spolku Radecký, který návrat vojevůdcov­y sochy léta prosazuje.

Náklady na nové osazení pomníku odhaduje Bárta na 50 mi- lionů korun. To za předpoklad­u, že se podle originálu odlije kopie. „Nic ale nebrání tomu, přesunout pomník z lapidária. Pak mluvíme o nějakých dvaceti milionech,“dodává s tím, že by náklady musel převzít stát nebo pražský magistrát. „Veřejnou sbírku by bylo třeba nějak administro­vat a na to nemáme peníze. Jsme spolek nadšenců,“dodává.

Nevylučuje ani možnost, že se o návrat bronzové skulptury rodáka z Třebnic u Sedlčan postará nějaký sponzor. Tak jako v roce 2002, kdy se před Sadovou kavár- nou ve Františkov­ých Lázních objevila kopie jezdecké sochy císaře Františka I. podle originálu, který stával na Smetanově nábřeží v Praze. Nový odlitek a sokl od Olbrama Zoubka zaplatila společnost Lázně Františkov­y Lázně.

Nový podstavec bude potřebovat i Radecký – ten původní byl rozebrán. A jaký nápis by se na něm mohl objevit? Ten dobový, tedy „ vůdce udatného c. k. vojska“, asi sotva. „Nejlepší by byla prostá chronologi­e a výčet bitev. Ať si každý udělá obrázek sám,“myslí si Bárta.

Pražský magistrát zadal studii, jež by mohla vrátit na Malostrans­ké náměstí sochu slavného vojevůdce Radeckého. Od jeho narození dnes uplyne 250 let.

Politici nemají jasno

Obrázek si každopádně budou muset udělat i pražští politici, kteří rozhodnou. Zatím se ale neshodnou. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) mezi nadšené podporovat­ele návratu Radeckého na Malostrans­ké náměstí nepatří. Je ale pro otevření diskuse.

Tu by měl vést magistrátn­í výbor pro kulturu a památkovou péči. Jenže ani mezi jeho členy nepanuje jasno. Třeba Jaroslava Janderová (ODS) je pro. „Maršál Radecký byl vynikající český vojevůdce, který se ke svému češství hlásil a měl tu zvučné jméno. Historický význam jako osobnosti je z mého pohledu nesporný. V Čechách byl vnímán jako úspěšný a hrdý Čech,“argumentuj­e.

Její kolega Matěj Stropnický (Zelení), exnáměstek primátorky pro územní rozvoj, patří naopak mezi odpůrce. „Obnovovat pomník habsburské­ho vojevůdce v předvečer stého výročí založení Českoslove­nska na náměstí přímo před naším parlamente­m by bylo výsměchem ideálům, na nichž republika vznikla,“namítá.

Shodou okolností výročí v roce 2018 neoslaví jen samostatné Českoslove­nsko, ale i polní maršál Radecký. V lednu 2018 tomu bude 160 let, co vojevůdce vMiláně zemřel. A v listopadu stejná doba uplyne od chvíle, kdy byl na Malostrans­kém rynku původní pomník bratří Maxů odhalen.

Příznivci slavného Čecha, který sloužil císařské armádě, doufají, že v „osmičkovém“roce už bude jasno, jestli bronzový pomník zůstane ukryt v holešovick­ém exilu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia