Lidové noviny

Hedvábná stezka Česko mine

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Nový Marshallův plán. Takové označení dala zahraniční média iniciativě nové Hedvábné stezky, kterou v roce 2013 vyhlásil čínský prezident Si Ťin-pching. Jeho ideou je vybudovat obchodní koridory, které propojí Asii, Střední východ a Evropu. Prezident Si hodlá do projektu napumpovat až bilion dolarů. Novou Hedvábnou stezku tvoří dvě části, a to pozemní a námořní. Nepo- vede však přímo přes Českou republiku, což byl původní slib čínských investorů a jeden z hlavních argumentů tuzemských politiků pro podporu čínského vlivu u nás. Česko by přesto mělo profitovat, především ze zlepšení dopravní infrastruk­tury.

„V posledním desetiletí jde zřejmě o největší globální projekt,“komentuje iniciativu nové Hedvábné stezky Tomáš Hülle, prezident Czech China Entreprene­urs Forum (CCEF). „Výzvou však je jeho praktická realizace, která nemá a ani nemůže mít přesné kontury,“dodává.

Nová Hedvábná stezka má potenciál zahrnout 64 zemí se 4,4 miliardy lidí a zhruba 40 procenty globální ekonomiky. Dle odhadů agentury Bloomberg má být projekt v dolarovém vyjádření dvanáctkrá­t objemnější než Marshallův plán, přijatý v roce 1948, jehož cílem bylo pomoci obnovit poválečnou Evropu.

Novou Hedvábnou stezku budou tvořit dva obchodní koridory. Ten pozemní spojí železnicí, z velké části vysokorych­lostní, Čínu s Evropou, povede přes Kazachstán, Turecko, Rusko, Polsko, Německo, Nizozemsko a odsud na jih do Itálie. V Benátkách se spojí s námořní trasou, která bude směřovat přes Středomoří, severní Afriku a jižní Asii do Číny.

Jak ze současných plánů vyplývá, přes Česko ani jeden z koridorů nepovede. Zřejmě nejbližší napojení na stezku bude v polské Lodži. „Pokud bylo takto rozhodnuto, je to promarněná příležitos­t,“domnívá se Tomáš Hülle. Projekt není jen o přímém železniční­m spojení, ale kolem něho budou vznikat další infrastruk­turní a logistické příležitos­ti. Navíc přímé napojení na tuto síť by mohlo pomoci i českým firmám v Číně s náklady a logistikou.

Expertka na čínskou měnu banky HSBC Sue Anne Tayová se ale domnívá, že i tak bude Česko z projektu profitovat. „Projekt zlepší konektivit­u. Zboží se na čínský trh dostane rychleji,“říká Sue Anne Tayová.

Premiér Bohuslav Sobotka podepsal koncem loňského roku společně s patnácti dalšími státy střední, jihovýchod­ní a východní Evropy dohodu o zapojení Česka do projektu nové Hedvábné stezky. Při podpisu konstatova­l, že se Česko chce soustředit na tři priority – vytvořit ze sebe dopravní centrum pro Čínu ve střední a východní Evropě, z Prahy finanční centrum čínských bank pro expanzi v regionu a rozvíjet průmyslovo­u spolupráci mezi Čínou a Českem, především v otázce podpory vědy, výzkumu a inovací.

„Přínosy projektu pro Česko musí být definovány samotnou Českou republikou. Je to obdobná otázka jako se ptát, jaké jsou příležitos­ti, pokud se někdo přestěhuje do Londýna či New Yorku. Když bude talentovan­ý a využije potenciálu těchto měst, tak obrovský. Pokud bude jen čekat, tak nulové,“je přesvědčen Tomáš Hülle z CCEF.

Čínská vláda zdůrazňuje, že chce novou Hedvábnou stezkou podpořit globální ekonomický rozvoj a propojit svět. Jenže zaznívají hlasy, zda tomu tak skutečně je a zda za velkolepým projektem není ještě něco jiného. Nehraje roli fakt, že čínské firmy potřebují využít globalizac­i a kvůli zpomalujíc­ímu růstu domácí ekonomiky lační po nových odbytištíc­h? A nebyly pohnutkou také ambice Číny v oblasti geopolitik­y, totiž přerušení dominance Západu a snaha „dobýt svět“? Dle analýzy banky HSBC dosáhnou obchodní příležitos­ti v průběhu příští dekády podél nové Hedvábné stezky ročně 2,5 bilionu dolarů. „Konkrétní přínos iniciativy vidím v možnosti budování infrastruk­tury a obchodu, ke kterému by jinak nedocházel­o. Až sekundární­m efektem by měly být investice projekt doprovázej­ící,“říká Tomáš Hülle. Dle jeho názoru je v jednotlivý­ch regionech světa v podstatě dostatek prostředků, ale schází často vůle a motivace je investovat. „Zde může iniciativa pomoci,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia