Lidové noviny

Byznys otočil a postavil se za Trumpa

- JAN KLESLA

z

nejznámějš­ích světových investorů

se dostali do ostré hádky kvůli budoucnost­i americké i světové ekonomiky za vlády Donalda J. Trumpa. Ray Dalio, šéf největšího světového hedgeového fondu Bridgewate­r, napsal, že je omyl myslet si, že politika 45. prezidenta USA povede k úpadku. Oproti tomu Bill Gross, šéf Janus Capital, o tom nepochybuj­e. Respekt k Trumpovu vítězství už vyjádřil třeba i legendární Warren Buffett a mnozí šéfové velkých bank.

investory se také rekrutují

kandidáti na ekonomické posty

v nové administra­tivě. Miliardář Wilbur Ross je posledním jménem aspirující­m na ministra obchodu USA. Dalším je taktéž newyorský finančník Steve Mnuchin. Během kampaně patřili mezi ekonomické poradce. na nových ministrech bude do velké míry záležet, jak se naplní

Trumpovy ambiciózní ekonomické plány.

Zatím ekonomové optimistic­ky očekávají zvýšení HDP Spojených států, vyšší inflaci a také dlouho očekávané zvýšení úrokových sazeb. pozitivní výhled reagují i trhy.

Dolar vyšplhal skoro na čtrnáctile­té maximum

vůči předním měnám, na roční maximum k euru. Propad volební noci je zapomenut, akciové trhy jsou v plusu a posilují i technologi­cké firmy, hlavní Trumpovi odpůrci. velmi výsledek může být

pozitivní Deutsche Bank. i pro

Problémy zmítaný obr je největším Trumpovým věřitelem. Realitní magnát mu stále dluží stovky milionů dolarů a mohl by přivřít oko třeba v miliardové­m vyšetřován­í právě v USA.

obavy ze střetu zájmů

se množí v souvislost­i s Trumpovými globálními obchodními aktivitami. Historicky nejrozsáhl­ejšími pro muže v Bílém domě. Trump už naznačil, že by mohl firmy převést do svěřenecké­ho fondu spravované­ho dětmi. a k byznysu přátelská tvář v lednu nastupujíc­ího prezidenta zatím úplně nepřesvědč­ila druhou největší americkou automobilk­u.

Většina amerických firem i investorů sice ve volbách podpořila poraženou Hillary Clintonovo­u, stačil ale týden a byznysmeni se naopak houfně staví za nově zvoleného prezidenta USA.

Ford pokračuje v plánu přemístit výrobu malých vozů ze Spojených států do Mexika.

Ve svých továrnách ve státě Michigan však bude místo nich prý vyrábět „dva velmi důležité produkty“. Právě tento plán Trump v kampani ostře kritizoval a nejspíš si i tím získal hlasy dělníků, kteří mu pomohli vyhrát klíčové státy a s nimi i celé volby.

Mexiko, jako jeden z hlavních cílů předvolebn­í rétoriky, pak nemá u analytiků zdaleka tak dobré vyhlídky. Podobně visí

kde díky Trumpově postoji hrozí až obchodní válka. Japonský premiér Šinzó Abe se už snaží navázat s novým hlavním partnerem dobré vztahy. Saúdská Arábie naopak varovala, že pokud splní svá prohlášení o tlaku na větší energetick­ou nezávislos­t USA, bude riskovat zdraví ekonomiky své země.

s Čínou,

ze tří luxusních rezidenční­ch budov v newyorské exkluzivní čtvrti Upper West Side. Správce komplexu prý už začal podnikat veškeré potřebné kroky k přejmenová­ní.

zmizí otazníky nad vztahy jméno nicméně

 ?? Vyčkávají, jak velkou část předvolebn­ích slibů Donald Trump po svém zvolení do úřadu prezidenta USA zrealizuje. FOTO ČTK/ AP ?? Akciové trhy
Vyčkávají, jak velkou část předvolebn­ích slibů Donald Trump po svém zvolení do úřadu prezidenta USA zrealizuje. FOTO ČTK/ AP Akciové trhy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia