Lidové noviny

Česká móda uspěla v Paříži

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA/PAŘÍŽ Mladá česká módní značka Laformela se s úspěchem účastnila zářijového pražského týdne módy. Právě na Mercedes-Benz Prague Fashion Week trojici návrhářů objevil Tomi Paul, majitel módního showroomu Other/Wise v Paříži, jež disponuje širokou sítí obchodních kontaktů.

Značka se zaměřuje především na dámské oděvy výrazných barev i forem. Jednoduché linie doplňují výrazné prvky z kůže i kovu. Řetězy, výrazné kapsy a pásky jsou poznávacím znamením tvorby Antonína Soukupa, Miroslavy Kohutiarov­é a Kataríny Ravasové.

Butik Other/Wise nabízel ve francouzsk­é metropoli tvorbu českoslove­nského tria návrhářů vedle světových značek v době, kdy se ve městě právě odehrával pařížský týden módy. Laformela tak měla možnost představit svou kolekci pro sezonu jaro/léto 2017 po boku dalších značek, jakými jsou pařížská Mashama, Freya Dalsjo z Dánska nebo newyorská Collina Strada. Zájem o tvorbu českoslove­nské trojice projevili především nákupčí z Asie a Spojených států amerických.

„Konfrontac­e naší tvorby s takovým velkým a kulturně rozmanitým množstvím nákupčích pro nás byla v této fázi důležitá. Zejména kvůli zpětné vazbě, která na první zkušenost předčila všechna naše očekávání. Dostali jsme nabídku ve spolupráci pokračovat, a už teď víme, že se s kolekcí pro podzim/zima 2017 chceme v únoru prezentova­t podruhé,“říká jeden z návrhářů značky Antonín Soukup.

„Nákupčí nejvíce ocenili nositelnos­t našich produktů a autentické DNA značky. Zdůrazňova­li, abychom v něm u tvorby setrvali,“dodává. „Díky showroomu a konzultaci se zahraniční­mi ná- kupčími se také ověřilo, že naše ceny pro ně nejsou natolik vysoké i přesto, že se některým zákazníkům v Česku zdá naše tvorba naopak nedostupná,“řekli Lidovým novinám zakladatel­é značky Laformela.

Návrháři jsou držiteli ceny Czech Grand Design Awards za rok 2014. Jejich tvorba se několikrát zařadila do článků respektova­ných zahraniční­ch magazínů, jako je Vogue.it, Nowfashion.com, METAL Magazine či Dazed & Confused. Lichotivě se o značce vyjádřil i britský magazín Schön.

Redaktorka amerického­WMagazine Caroline Grosso označila tvorbu značky Laformela za „experiment­ální“. „Vytváří dojem undergroun­du, přesto je stále ženská.“Po boku dalších českých návrhářů jako Chatty, Odivi, Martiny Špetlové a Mira Saba zařadila značku Laformelam­ezi „pět módních návrhářů z Prahy, které byste měli znát“.

 ?? 2017 z kolekce jaro/léto FOTO ARCHIV ?? Model Laformela
2017 z kolekce jaro/léto FOTO ARCHIV Model Laformela

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia