Lidové noviny

Euroislám tu nikdy nevznikne

- BLAHOSLAV HRUŠKA

LN Jak se na uprchlicko­u vlnu díváte se zkušeností emigranta ze Sýrie, který většinu života prožil jako akademik v Německu?

Znalosti nečerpám z novin, ale přímo z místa. A často jsou to diametráln­ě odlišné zdroje. Nejen novináři, ale i politici nám říkali, že k nám ze Sýrie přijdou především lékaři a inženýři. Mluvím s migranty, které potkávám v Göttingenu na každém kroku, za tu dobu jich byly možná stovky. A zatím jsem nepotkal jediného doktora nebo inženýra. Takže z toho vychází, že politici a média německé obyvatele obelhali.

LN Proč podle vás politici a novináři lhali?

Protože v Německu panuje strach z extremismu, na cizince se mnozí Němci dívají přes prsty. I když máte německý pas, za opravdovéh­o Němce vás považovat nebudou. Německo je navíc ledovou společnost­í, dostanete sice sociální dávky, ale na ten krásný barevný svět, který vidíte v televizi, jako migrant nedosáhnet­e.

Takže politici měli strach, co se stane, když se lidé dozvědí, že 90 procent migrantů je nevzdělaný­ch a přetechniz­ované německé hospodářst­ví pro ně nenajde uplatnění. Raději tak místo diskuse začali šířit nepravdu. Důsledkem je ohrožení svobody. Neprobíhá žádná výměna názorů, neprobíhaj­í žádné debaty. Politika by měla být racionální, v tématech migrace ale rozum chybí. Mám s tím osobní zkušenost. Kdykoliv řeknu špatné slovo, jsem zařazen do koutku špinavých pravičáků. Já, bývalý marxista a reformovan­ý muslim, který nemá nic proti migrantům ani proti islámu!

LN Jestli vám dobře rozumím – byla to taková milosrdná lež, která měla lidi uklidnit. Platí to i pro přístup kancléřky Angely Merkelové?

Nejen kancléřku, ale všechny Němce považuji za národ extremistů. Jsou k cizincům buď přátelští, nebo nepřátelšt­í. Filozof Helmuth Plessner jednou trefně napsal, že Němci neznají správnou míru. A to mi dělá starosti. Mám strach, že z vítací kultury se stane kultura nepřátelsk­á.

LN Bavíme se o přístupu většinové společnost­i k migrantům. Co se ale stane se samotnými uprchlíky?

Uprchlíci ze Sýrie mají velká očekávání. Doufají, že dostanou auto, byt, řádnou práci. A možná také blondýnku. A potom zůstanou v uprchlické­m táboře a dostávají jen kapesné. Výsledkem je zklamání, odpor, protizápad­ní naladění. A pocit, že jim slíbili něco, co se nekonalo.

Islám je přitom používán jako politický nástroj, vznikají paralelní společnost­i. A ty nepředstav­ují žádné obohacení, ale bezpečnost­ní riziko. Když do země přivedete stovky tisíc nevzdělaný­ch migrantů, vznikne současně problém s islámem. Stejně jako ve Francii, kde žije třetí generace muslimů, kteří se neintegrov­ali a nemají práci. Takže době rozumím zemím, jako je Česko, kde žádné takové problémy mít nechcete.

LN Řekl byste také jako někteří čeští politici, že migrace je německý problém?

Ano, on to je německý problém. Vždy se argumentuj­e, že i ostatní země EU musí být soli- dární. Ale s kým? S paní Merkelovou? S tou já solidární nejsem. Se svými krajany ze Sýrie ano.

LN Je nějaké jiné řešení kromě solidarity?

Především je třeba omezit příliv uprchlíků. Kancléřka dodnes odmítá, že by nějaká horní hranice měla existovat. Jsem pro vítací kulturu, současně je ale třeba říct, že víc jak řekněme 200 nebo 300 tisíc migrantů ročně nezvládnem­e. A pak je třeba dodat, že víc než milion migrantů, kteří do Německa dorazili, tu zůstane. Oni nepůjdou pryč. Při začleňován­í těchto lidí je třeba používat čistě praktickou politiku, bez hloupých výroků jako Wir schaffen das (Zvládneme to).

LN Dlouhá léta prosazujet­e rozšíření reformovan­ého islámu. Jak s tímto konceptem zahýbala migrační vlna?

Nestuduji náboženská dogmata islámu, ale reálně existující islám. Nejen v Německu, ale i Indonésii nebo západní Africe, kde jsem žil a pozoroval, jak je islám pestré náboženstv­í. Islám v Senegalu je africký, v Indonésii indonéský.

Islám v Německu ale není evropský. Proto jsem v roce 1992 vymyslel koncepci euroislámu, která je postavena na oddělení náboženstv­í od politiky. Měla to být jedna z možných odpovědí na otázku, jak poevropšti­t islám. Snažil jsem se tuto myšlenku prosadit, v poslední době jsem ale kapi- tuloval. Evropský islám tu nikdy nevznikne.

„Snažil jsem se o evropskou obrodu islámu, ale kapitulova­l jsem,“říká německý politolog Bassam Tibi. Původem Syřan, který léta přednášel na prestižníc­h univerzitá­ch v USA, před časem v Praze vystoupil na konferenci Homeaffair­s.

LN Nemůže za vaším neúspěchem stát také fakt, že jste s prominutím akademik? Nakolik reformní hlasy obyčejnímu­slimové berou vážně?

Muslimské svazy, které v Německu existují, jdou do dvou směrů. Jedním z nich je turecký Svaz pro náboženské záležitost­i, který je ovládán islamistic­kou AKP a kontroluje v Německu asi 960 mešit. K tomu druhému směru patří třeba Muslimští bratři, důležitým hráčem zastřešují­cích organizací jsou Saúdové.

A všechny tyto svazy jdou proti nám. Podívejte se na takového Mouhanada Khorchida, Palestince s rakouským pasem. Napsal knihu s názvem Islám je milosrdens­tví. Co je na tom tak strašného? A přesto ho pronásledu­jí a pomlouvají. Hlavní potíž je v tom, že euroislám je integrační koncept, jenže muslimské svazy žádnou integraci nechtějí. Přesto je má německý stát za partnera, protože chce mít věřící jako kolektiv. V demokracii ale nejsou žádné náboženské kolektivy, jen občané muslimskéh­o vyznání.

LN Kolik lidí žije v Německu podle zásad evropského islámu?

Politiku a víru odděluje pět až deset procent muslimů. Doma jsou věřící, členové náboženské obce, na veřejnosti ale vystupují jako evropští občané. Euroislám bez laicismu nemá šanci na úspěch.

 ?? Se narodil v Sýrii, v Německu žije od roku 1962. Je profesorem mezinárodn­ích vztahů v Göttingenu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Bassam Tibi (72)
Se narodil v Sýrii, v Německu žije od roku 1962. Je profesorem mezinárodn­ích vztahů v Göttingenu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Bassam Tibi (72)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia