Lidové noviny

Architekt se asi vrátí k plánu Prahy

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Metropolit­ní plán, jeden z nejzásadně­jších dokumentů hlavního města určující, kde a jak se má v Praze stavět, má zpoždění. I tím obhajovala letos v září radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/SZ) odvolání ředitele Institutu plánování a rozvoje, který má plán na starosti, Petra Hlaváčka.

Město tím ale nedocílilo ničeho jiného než ztráty dalších tří měsíců. Spolu s Hlaváčkem se totiž poroučel i autor plánu architekt a urbanista Roman Koucký a celý jeho tým. A na Kouckého místo se stejně jako na pozici ředitele institutu nikdo nehrnul. Odborníci na architektu­ru a plánování upozorňova­li na to, že je nepředstav­itelné, že by někdo dokončil rozdělanou autorskou práci svého kolegy.

Koucký nakonec znovu uspěl ve výběrovém řízení, které proběhlo v polovině listopadu. Vybrala ho komise proti bývalému pražskému primátorov­i a architektu Janu Kaslovi. Jeho znovujmeno­vání přesto nebylo jisté. Právě Koucký totiž vadil zejména Straně zelených a právě on byl i důvodem k odvolání Hlaváčka.

Teď by se mohl Koucký i celý tým k přípravě územního plánu Prahy vrátit. Rada totiž včera jmenovala ředitelem Ondřeje Boháče, který na IPR doposud působil jako náměstek ředitele, a ten s Kouckým počítá. „Nejdůležit­ějším úkolem je obnovit tým a dokončit návrh metropolit­ního plánu tak, aby mohl začít proces jeho projednává­ní. Zároveň nás čeká odborná i společensk­á debata – například o výškové regulaci nebo o budoucí podobě pražských brownfield­ů. Vnímám, že musíme napřít mnohem více sil do vysvětlová­ní plánu, co a proč plán upravuje a také proč je změna přístupu k plánování, o kterou institut dlouhodobě usiluje, nutná,“řekl Boháč. Tím, kdo by měl plán dokončit, by měl být podle informací LN právě Koucký.

Jmenování Boháče včera uvítala odborná veřejnost včetně jeho předchůdce Petra Hlaváčka. „Ondřej Boháč má mou plnou podporu, Praha by těžko hledala člověka, který je na funkci ředitele institutu v tuto chvíli lépe připravený,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia