Lidové noviny

Staveniště rozhádalo Rotterdam

- JIŘÍ SLÁDEK

Má to být jedno z největších stavenišť Evropy. Radnice v Rotterdamu, druhém největším nizozemské­m městě, zítra rozhodne o plánech na ambiciózní přestavbu rozsáhlé uvadající městské čtvrti na severu města. Zřejmě je podpoří. Projektu ale padne za oběť starší zástavba s levnějším bydlením. Bagry odstraní celkem 20 tisíc bytů. Na jejich místě vznikne 36 tisíc bytových jednotek, především pro movitou klientelu s vyššími příjmy. Vyroste tak ukázková čtvrť.

Radnice označila urbanistic­ký koncept za dobré řešení, které zlepší kvalitu života ve městě. Opravdu? Kritici o tom hlasitě pochybují. Již nyní Rotterdam platí za místo, které z celého Nizozemska nejvíc trpí rozdělením na příliš chudé, nebo naopak příliš luxusní čtvrti. Ke škodě skomírajíc­í střední třídy.

ORBIS UNUS

Státní televize NOS představil­a hlasy odpůrců. Leen Schlosser, který žije na severním předměstí Rotterdamu přes 40 let, se stěhovat nechce. Podobně jako jiní usedlíci se bojí, že jej čeká bydlení v některé chudé přistěhova­lecké čtvrti. Město patří lidem, kteří v něm bydlí, nikoli úředníkům, říká Schlosser.

Odpůrci stavebních plánů se spojili a sesbírali 13 tisíc podpisů, takže se nedávno konalo referendum. Proti plánům bylo 72 procent hlasujícíc­h, kvůli slabé účasti však bylo hlasování neplatné. Radnice se jím nemusí řídit. Mnoho lidí nepřišlo i proto, že otázka plebiscitu byla příliš vágně formulovan­á. Otázka „Podporujet­e stavební vize radnice?“jim připadala příliš neurčitá, než aby se odhodlali přijít k urnám.

Organizáto­ři přesto necítí zklamání. Živá diskuze už se rozběhla. Na sociálních sítích i na rotterdams­kých ulicích. Jejich heslo „Město patří usedlíkům“se stalo emblematic­kým vyjádřením celé kampaně, která chce i nadále přitáhnout pozornost lidí k urbanistic­kým změnám. Jde jim hlavně o to, aby diskuse o podobě městských čtvrtí opustila prostředí radničních kanceláří a architekto­nických ateliérů. Chtějí debatu přenést mezi lidi, kterých se týká. A to se jim daří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia