Lidové noviny

Diplomaté se zbaví služebního zákona

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vláda včera jednomysln­ě schválila návrh zákona o zahraniční službě. Od revoluce se hovoří o tom, že diplomaté potřebují vlastní předpis, ale až za Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dotáhlo ministerst­vo zahraničí práci do paragrafov­é podoby.

„Po pětadvacet­i letech se konečně podařilo prosadit zákon o zahraniční službě. Jde o důležitý posun vpřed pro fungování české diplomacie,“uvedl na svém twitterové­m účtu Zaorálek. Republika se díky tomu chystá zbavit nálepky jedné z posledních zemí, které takový předpis nemají.

Se zavedením zákona o státní službě se Černínský palác dostal do potíží, protože na rozdíl od ostatních vysokých úřadů stojí na rotaci. Jeho zaměstnanc­i pravidelně vyrážejí na ambasády a konzuláty v cizině, vracejí se a po čase zase jedou zájmy země zastupovat jinam.

Ale pokaždé, když diplomat vycestuje, musí ministerst­vo zahraničí uspořádat na takto opuštěné místo v ústředí výběrové řízení. V důsledku uměle a zbytečně rostou počty zaměstnanc­ů a pro navrátivší se diplomaty nezbývá důstojné uplatnění. Zákon o zahraniční službě to odbourá a umožní Černínu, aby pružně reagoval na okolní události.

Příklad, jak diplomacii pravidla služebního zákona svazují, se odehrál například při letošní olympiádě v Brazílii. Na tamním zastupitel­ském úřadě několik lidí onemocnělo a bylo zapotřebí poslat výpomoc z méně vytížených ambasád. Jenomže než by se přesun vyřešil podle správního řádu, bylo by dávno po sportovní akci, takže to ministerst­vo raději ani nezkoušelo.

Navíc, když musí zkušený diplomat po návratu z ciziny dočasně usednout na referentsk­ou židli, často radši službu pro stát opustí, protože je to vůči jeho zkušenoste­m nedůstojné. Také mu to ničí profesní životopis, mnohé země by vyslání „referenta“braly jako prohřešek proti bontonu.

Jedním z autorů přelomovéh­o zákona je státní tajemník resortu Petr Gajdušek. „Když se normu podaří schválit, přesuneme se z pravěku do atomového věku. Jinou variantu než schválení nevidím, plán B neexistuje,“řekl LN již dříve.

Předpis ještě musí pro hlasy do parlamentu, kde by ho neměl čekat žádný neblahý osud, a dle plánu by se podle něj pak diplomaté mohli začít řídit od poloviny příštího roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia