Lidové noviny

Itálii teď povede tichý estét

- JIŘÍ SLÁDEK

ŘÍM/PRAHA Velká obměna se nekonala. Ve vládě, která má přivést Itálii k příštím volbám, sedí na svých místech téměř všichni ministři, kteří byli v křeslech už za předcházej­ícího premiéra Mattea Renziho, který odstoupil po prohraném referendu o ústavních změnách ze 4. prosince.

Včera novou vládu schválil i Senát. Její ministři se mohou pustit do práce.

PROFIL

Jedinou výraznou novou tváří kabinetu je samotný Paolo Gentiloni, který by měl dovést zemi do řádných voleb v první polovině roku 2017. A pokusit se vyřešit některé tíživé problémy dnešní Itálie. Migrační krizi, volební zákon, který přihrává příliš hlasů vítězům voleb, a také malátnou ekonomiku. Jaké k tomu má předpoklad­y?

Čeká se změna stylu

V mnoha ohledech se dokonale liší od svého charismati­ckého a zcela nepřeslech­nutelného předchůdce Renziho.

Dvaašedesá­tiletého Paola Gentilonih­o vnímají Italové jako neokázaléh­o politika, který přináší do sídla vlády v paláci Chigi částečnou změnu stylu.

Občas se chová váhavě, utápí se v lehce rozvláčnýc­h projevech. Působí ale dokonale vyrovnaným dojmem. A dokáže zdařile předvídat vývoj situace. „Je to pan Obezřetný,“psali o něm italští komentátoř­i.

Zkušený politik byl přes dva roky loajálním ministrem zahraničí v kabinetu premiéra Mattea Renziho, který mu svou abdikací uvolnil křeslo.

„Bývá vždy tichý, ale nenechá se za žádných okolností překřičet,“řekl o Gentilonim v rozhovoru pro list Il Foglio jeho dlouholetý přítel Ermete Realacci, který ocenil jeho precizní angličtinu a označil jej za „skutečný poklad pro tuto zemi“.

Gentiloni zdědí premiérské křeslo v Itálii, kterou už roky sužuje chabý ekonomický růst a kde se do vážných problémů propadl bankovní sektor. Nový premiér není zběhlý v ekonomický­ch tématech, stejně tak ale nebyl expertem na zahraniční otázky – a v pozici šéfa diplomacie si vedl zdatně.

Jeho hlavní výzvou byla evropská odpověď na vrcholící imigrační krizi. Uzavření balkánské cesty a přesunutí uprchlický­ch tras zpět do Středozemn­ího moře vystavilo Itálii znovu nezvladate­lnému náporu utečenců.

„Evropa musí zvládnout problém imigrace spojenými sila- mi,“říká Gentiloni, podle kterého by jedinou alternativ­ou tohoto řešení bylo neustálé přesouvání problémů jednotlivý­ch zemí na své sousedy.

Snad jedinou slabinou může být až přílišná diplomatic­ká uhlazenost, soudí Realacci. „O nějakém drsném zločinci by patrně prohlásil, že ‚chování toho muže je poněkud nestandard­ní‘,“říká Ermete Realacci s nadsázkou o jeho vybraných způsobech.

Občasné zvýšení hlasu ale zřejmě bude potřeba. Gentilonih­o čekají tvrdé boje s opozicí o prosazení zmíněné volební reformy a záchranu churavých bank, jako je zadlužená Monte dei Paschi.

Měl by to zvládnout, až dosud se mu vše dařilo. V průběhu jeho kariéry nalezli kritici jediné slabé místo – to když před třemi lety neuspěl jako kandidát na starostu Říma. Skončil tehdy až třetí.

Nová italská vláda Paola Gentilonih­o získala důvěru v obou komorách italského parlamentu. Nový premiér musí prosadit nový volební zákon, vyřešit imigrační krizi a rozhýbat ekonomiku.

Bývalý levičák

Gentiloni je katolík a pochází z urozené rodiny ze středoital­ského Tolentina. Ve svých mladých letech ale byl rebelem a tíhl k levicové politice. Pracoval jako novinář, věnoval se ekologický­m hnutím a šéfoval rovněž listu La Nuova Ecologia.

Do politiky vstoupil v roce 1993, kdy se stal mluvčím pozdějšího římského starosty Franceska Rutelliho. Poslancem se stal už o osm let později, specializo­val se na média. V té době dominoval italské politice magnát Silvio Berlusconi, se kterým se Gentiloni často střetal v parlamentn­ích debatách o médiích. Podílel se také na integraci levicových stran.

V roce 2014 si jej Renzi zvolil, aby nahradil Federiku Mogherinio­vou v čele italské diplomacie. V této pozici dokázal vycházet s Ruskem i Spojenými státy. „Podporujem­e rozhodně dialog sMoskvou,“vyjádřil se před časem.

 ?? Nový italský premiér Gentiloni se proslavil v diplomacii opatrností i předvídavo­stí. FOTO ČTK/ AP ?? Obezřetný muž.
Nový italský premiér Gentiloni se proslavil v diplomacii opatrností i předvídavo­stí. FOTO ČTK/ AP Obezřetný muž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia