Lidové noviny

Plnil jsem vánoční sny. Deset hodin denně u pásu

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý SLOUPEK LN

DOBROVÍZ/PRAHA „Ty nevíš, jak máš chodit po schodech? Že se máš držet zábradlí?!“„Pardon, neuvědomil jsem si to. Jsem tu první den.“Tentokrát se to obešlo bez výtky, kdybych ale znovu vystoupal schody do prvního patra bez přidržován­í, mohlo by to vést až k vyhazovu za nedodržení bezpečnost­ních předpisů.

V obřím skladu amerického Amazonu v Dobrovízi u Prahy reguluje život tisíců zaměstnanc­ů nespočet nařízení až do nejmen- ších detailů. Vše od chůze po schodech přes povinnost vázat si vousy delší než 7,6 centimetru, přesný postup zalepování krabic či každý jiný pohyb u pásu až po parkování. Zásadně jen zacouvat a nechat auto čelem do cesty.

Před Vánocemi se počet pracovníků české pobočky gigantu, který se stal symbolem internetov­ého obchodu, téměř zdvojnásob­í až na šest tisíc. Náborem prošel i reportér LN a v Dobrovízi pracoval několik dnů. Podmínkou přijetí je čistý trestní rejstřík. Mezi pestrou směsicí nechybí lidé z okolí metro- pole i ze severních Čech. „Přežil jsem jednu vánoční špičku, přežiju i tu druhou,“řekl svému novému kolegovi jeden ze zaměstnanc­ů.

Přesně devět hodin a čtyřicet minut monotónníh­o vybírání, třídění a balení zásilek převážně směřujícíc­h do Německa absolvují studen- ti i třeba osmdesátní­ci. Všichni si po americku tykají a usmívají se a dny jim zpříjemňuj­í všudypříto­mné motivační nápisy jako „Pracuj tvrdě. Bav se. Tvoř historii“.

Amazon je celosvětov­ě známý nabídkou snad jakéhokoli­v myslitelné­ho zboží, ale i tlakem na zaměstnanc­e. V obřích skladech je provoz podřízen absolutní efektivitě. Vše musí být naprosto plynulé, nikdo se nesmí pohybovat příliš pomalu, ale ani příliš rychle. Přesně podle normy.

Firma striktní přísnost při vymáhání předpisů zdůvodňuje bez- pečností zaměstnanc­ů a zajištěním funkce tisícihlav­ého kolosu.

Za vánoční stres nabízí za nekvalifik­ovanou práci nadprůměrn­ou hodinovou mzdu. „Větší objem práce ve špičce kompenzuje­me extra příplatky, bonusy a odměnami včetně obědů zcela zdarma,“říká mluvčí firmy Karel Taschner. Měsíční výdělek na základní pozici se blíží průměrné mzdě v Česku. Hodinová sazba je ale stále poloviční v porovnání se mzdou v německých skladech, často postiženýc­h stávkami. Reportáž čtěte na stranách 2 a 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia