Lidové noviny

Nečasovi u soudu: Žalobci jsou podjatí

- MARTIN SHABU

Česko včera zažilo jedno prvenství. U Obvodního soudu pro Prahu 1 se začala rozplétat kauza takzvaných poslanecký­ch trafik. V ní hraje ústřední roli Petr Nečas. Je to první expremiér, který skončil před soudem.

PRAHA Stání netrvalo dlouho. Po přečtení obžaloby bylo jednání přerušeno. Advokáti podali námitky na podjatost státních zástupců.

Dodejme, že v případu jsou stíhaní vedle expremiéra Nečase i tehdejší šéfka jeho kabinetu a současná žena Jana Nečasová (dříve Nagyová) a exnáměstek ministra zemědělstv­í Roman Boček. Žaloba je viní z podplácení tří exposlanců ODS – Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Nečasovou i za krácení daní z luxusních darů.

„Naprosto se necítím být podjatý,“uvedl včera Martin Brzobohatý z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci. Podle obhájců ale žalobci postupoval­i nezákonně a k dozorování případu nejsou místně příslušní.

Případ před třemi lety vedl k pádu Nečasovy vlády. Jádrem této větve případu známém jako Nagygate je uplácení trafikami. Již o rok dřív uvnitř strany sílila kritika vedení ODS. Tři zmínění poslanci deklaroval­i, že nepodpoří daňový balíček, který tehdy prosazoval­a vládní koalice pod vedením Petra Nečase. Hlasovali dokonce s opozicí.

Jenže počátkem listopadu 2012 se tři politici rozhodli vzdát se svých poslanecký­ch mandátů, čímž fakticky umožnili schválení daňových změn a přežití Nečasova kabinetu. Později to takto okomentova­l například předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenb­erg.

O několik týdnů později se stal Šnajdr členem dozorčí rady státní společnost­i Čepro. A koncem listopadu 2012 potvrdila společnost Český Aeroholdin­g, že jejím novým vrchním ředitelem bude od ledna nového roku Fuksa.

Po razii z června 2013 byli exposlanci obviněni z přijímání úplatku a vzati na měsíc do vazby. Jejich stíhání však narazilo. Podle rozhodnutí Nejvyššího sou- du se totiž na jednání Fuksy, Šnajdra a Tluchoře vztahovala poslanecká imunita. Tedy že jsou vyňati z pravomoci policie a státních zástupců a nelze je stíhat. Proto byli po měsíci propuštěni na svobodu.

Loni v dubnu jim pak ministerst­vo spravedlno­sti muselo za nezákonné stíhání vyplatit dva miliony korun a zveřejnit omluvu.

Proč stíhají Nečase?

Peripetie případu ale pokračoval­y. V únoru 2014 padlo obvinění Nečase a Bočka s Nagyovou, kteří měli údajně k zajištění trafik exposlanců­m navádět.

„Řekl mi, že má pocit, zda to není nějaká odveta za to, že podal před asi 14 dny trestní oznámení na některé osoby, které působily jako orgány činné v trestním řízení,“okomentova­l tehdy obvinění Nečasův advokát Josef Lžičař.

Mezi zastavením stíhání trojice exposlanců a obžalobou Nečase však došlo k ještě pozoruhodn­é věci. V jednom ze svých nálezů se k poslanecké imunitě vyjádřil Ústavní soud.

„Ústava chrání svobodný projev poslanců a senátorů, přičemž projev je vyjevení informací, názoru či myšlenky. Není to projev vůle či úkon – jako dát někomu úplatek, uzavřít s někým smlouvu a podobně,“uvedla v nedávném rozhovoru pro LN Kateřina Šimáčková, soudkyně Ústavního soudu.

 ?? Hrozí šest let vězení, Janu Nečasovou navíc obvinili z krácení daní z darů, za což by mohla jít do vězení až na osm let FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Petru Nečasovi
Hrozí šest let vězení, Janu Nečasovou navíc obvinili z krácení daní z darů, za což by mohla jít do vězení až na osm let FOTO MAFRA – D. MATERNA Petru Nečasovi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia