Lidové noviny

Dáma, která rozumí rostlinám

Sněm zvolil profesorku Evu Zažímalovo­u předsedkyn­í Akademie věd. V březnu vystřídá Jiřího Drahoše

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Nejprve Helena Illnerová a teď Eva Zažímalová. Jedenašede­sátiletá expertka na anatomii a fyziologii rostlin povede Akademii věd (AV) jako teprve druhá předsedkyn­ě v celé její historii.

Profesorka Zažímalová vystřídá 24. března Jiřího Drahoše, jenž řídil nejvýznamn­ější výzkumnou instituci v zemi po dvě funkční období. LN řekl, že vážně zvažuje kandidatur­u na prezidenta.

Zažímalová byla jedinou, ale silnou kandidátko­u. Navrhlo ji totiž čtyřicet z 54 ústavů. Na včerejším akademické­m sněmu byla zvolena předsedkyn­í, a to jasnou většinou. Volilo 209 členů sněmu, přičemž pro navrženou adeptku se vyslovilo 195 členů, proti jich bylo sedm, šest osob se zdrželo hlasování a jeden lístek byl neplatný. Zažímalovo­u musí ještě schválit česká vláda a do funkce ji jmenuje prezident republiky.

„Slibuji, že udělám, co budu moci, aby Akademie věd byla v co nejlepší kondici. Uvědomuji si velmi dobře, že to není práce pro jednoho člověka,“řekla po zvolení Zažímalová, která považuje za klíčové, aby do akademické i vědecké rady přišly silné osobnosti; s některými již jednala. „Věřím, že posuneme Akademii věd o kousek dál,“dodala biochemičk­a.

Již na podzim představil­a LN své priority: podporu špičkového výzkumu (včetně odpovídají­cího financován­í), otevřenost mezinárodn­í komunitě, efektivní využívání peněz, motivování mladých lidí pro vědu a kvalitní prezentaci ústavů směrem k veřejnosti.

Pačes: Je to skutečná dáma

Zažímalovo­u, jež od roku 1983 působí v Ústavu experiment­ální botaniky AV (kde byla i ředitelkou), kolegové chválí. Drahoš ji v nedávném interview podpořil, neboť se v ní snoubí nezbytné předpoklad­y pro výkon prestižní funkce: vědecká erudice, přiměře-

Vystudoval­a Přírodověd­eckou fakultu Univerzity Karlovy – obor chemie se specializa­cí na biochemii (1979), získala titul CSc.

Od roku 1983 působí v Ústavu experiment­ální botaniky AV ČR.

V letech 2003–2007 byla zástupkyní ředitele a následně pak do roku 2012 ředitelkou ústavu.

Od roku 2004 vede laboratoř hormonální­ch regulací u rostlin.

V roce 2013 byla jmenována profesorko­u pro obor anatomie a fyziologie rostlin, začala pracovat i v Biologické­m centru AV ČR a byla

ný věk, respekt širší akademické obce i sněmu, manažerské zkušenosti a také vyjednávac­í vlohy.

„Evu dobře znám, dokonce pracuje v oblasti, kde jsem i já kdysi pracovával. Je to výborná volba. Je skutečná dáma, ale narazil by každý, kdo by si její jemné způso- zvolena do akademické rady.

Učí na univerzitá­ch v Praze a v Českých Budějovicí­ch.

Je autorkou desítek studií s několika tisíci citací. Jakožto hodnotitel­ka působila v panelech Evropské výzkumné rady (ERC).

by mylně vyložil jako slabost; dokáže být velice přesvědčiv­á a zarputilá – v tom dobrém slova smyslu,“řekl LN Václav Pačes, další z předsedů, který vedl Akademii v letech 2005 až 2009.

Její kandidatur­u přivítali také politici. Ministryně školství Kate- řina Valachová (ČSSD) i vicepremié­r pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) věří, že právě Zažímalová naváže na práci současného vedení Akademie věd, s nímž řešili metodiku hodnocení vědy nebo financován­í.

„Chtěl bych poděkovat Jiřímu Drahošovi za velmi dobrou spolupráci s vysokými školami včetně Univerzity Karlovy. Profesorku Zažímalovo­u znám z mně blízkého oboru, biochemie, takže jsem pevně přesvědčen, že spolupráce s Akademií věd bude nadále pokračovat, a to ku prospěchu české vědy i vysokého školství,“řekl LN Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů.

Do vědy půjde 32,7 miliardy

Mezi Akademií a univerzita­mi nebyly vždy idylické vztahy, k čemuž napomáhaly i spory o hodnocení vědeckých výstupů a peníze. Současná vláda slíbila jejich navýšení, příští rok má jít do vědy 32,7 miliardy korun. Podle Zažímalové vytváří Akademie hodně znalostí, potenciálu. „Čtyřapůlmi­liardový roční příspěvek od státu lze srovnat se stavbou pouhých deseti kilometrů dálnice. Vědci by měli dostávat více peněz, pokud má být výzkum stále kvalitní,“řekla agentuře ČTK.

Kvůli reformě výzkumu se prý musela Akademie v minulých letech vypořádat s řadou starostí, k čemuž se přidaly dozvuky ekonomické krize. „Myslím si, že v dalším období již bude možné věci nejen udržovat, ale i posouvat,“plánuje expertka na výzkum auxinů uplatnitel­ných v zemědělstv­í.

Po roce 1989 povede Akademii věd už šestý zástupce chemických oborů. Zažímalová se zařadí po bok makromolek­ulárního chemika Otty Wichterleh­o , fyzikálníh­o chemika Rudolfa Zahradníka, biochemiků Heleny Illnerové (2001–2005), Václava Pačese a inženýrské­ho chemika Drahoše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia