Lidové noviny

Chovanec: Ať stávkují na dráze

-

PRAHA Ministr vnitra a druhý muž sociální demokracie Milan Chovanec vyzval na jednání ČSSD železniční odbory ke stávce, protože se jim podle něj „rozebírají České dráhy pod rukama“.

Silná slova zasáhla nejen odboráře, ale také koaliční hnutí ANO a ministra dopravy Dana Ťoka, pod něhož České dráhy spadají. Výrok považuje za vtip. Ke stávce podle něj není důvod.

Slova vyzývající odboráře ke stávce utrousil Chovanec na uzavřeném jednání ČSSD, když dával straně recept na úspěch v parlamentn­ích volbách. „Kde jsou odbory v dopravě, které mají dnes stávkovat, v době, kdy jim rozebírají České dráhy pod rukama? Když se s nimi o tom bavíte, napíší petici, tiskovou zprávu a odejdou někam na soustředěn­í. Nejlépe do zahraničí,“uvedl Chovanec, který svůj projev následně zveřejnil na Twitteru.

Odboráři jsou opatrní a výrok vesměs nechtějí komentovat. „Slova pana ministra mě zaskočila a zvedla ze židle,“řekl Hospodářsk­ým novinám, které na projev upozornily jako první, šéf Odborového sdružení železničář­ů Jaroslav Pejša.

Ten s ministrem vnitra souhlasí v tom, že stav Českých drah není dobrý, chyba je ale podle něj právě u Chovance a dalších lidí z vedení ČSSD, kteří v roce 2013 slibovali, jak se postarají o dopravu, ale to se podle něj nestalo. Chovancova slova nadzvedla ze židle i šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Pan Chovanec je historicky prvním ministrem, který vyzývá ke stávce ve státní firmě,“řekl. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia