Lidové noviny

Razie nechává Sobotku klidným

- ONDŘEJ KOUTNÍK šéf ODS

PRAHA Dotační kauza „severočesk­ého Palerma“mohla na první dojem působit tak, že jde spíše jen o regionální případ bez výraznější­ho dopadu na celostátní úroveň. Když se však ukázalo, že vyšetřovat­elé spočítali škodu pro stát ve výši 13,9 miliardy korun, stal se z dění kolem ROP Severozápa­d finančním rozsahem jeden z největších případů. Část z 24 obviněných představuj­í podnikatel­é a bývalí i současní politici ODS a ČSSD.

Přesto dává předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka od kauzy ruce pryč. Včera ve sněmovně zopakoval, že případ se odehrál v dávné minulosti, a současné stra- ny ani vlády se tak nedotýká. Personální odpovědnos­t nechá na krajích.

„Promne je to z hlediska politickéh­o a z hlediska ČSSD věc, která vězí daleko v minulosti. Není to něco, co bychom měli řešit z pohle- du vedení sociální demokracie,“pronesl Sobotka. Takové vysvětlení je ale problemati­cké.

Mezi obviněnými jsou současní vysoce postavení funkcionář­i ČSSD: členové předsednic­tva a ústředního výkonného výboru Jakub Pánik (stálý člen obou orgá- nů) a Petr Navrátil (člen orgánů s poradním hlasem). Pánik je navíc ve straně považován za předsedova blízkého straníka.

Sobotkovu distanc ke kauze problemati­zuje také skutečnost, že mezi obviněnými skončili i další dříve vysoce postavení politici ČSSD: někdejší hejtmanka a místopředs­edkyně strany Jana Vaňhová, bývalý šéf ústecké krajské organizace Arno Fišera, bývalý náměstek karlovarsk­ého hejtmana Miloslav Čermák, exstarosta Mariánskýc­h Lázní Petr Horký či někdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda.

Škoda státu bezmála 14 miliard korun, přes dvě desítky obviněných a podnikatel­sko-politický slepenec ODS a ČSSD. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přesto trvá na tom, že případ se jeho strany nedotýká. Vyjádření premiéra je nepřijatel­ný alibismus. ODS se z minulosti poučila, a proto jsme dobře připraveni na budoucnost.

Politická chyba?

Sobotka se navíc opřel do ODS. „ČSSD zaplatila za to, že tam spolupraco­vala s ODS (v letech 2008 až 2012 – pozn. red.). Teď se ukazuje, že to byla velká politická chyba,“uvedl premiér.

Šéf ČSSD tím nahněval předsedu ODS Petra Fialu, který Sobotkovi vzkázal: „Vyjádření premiéra Sobotky je nepřijatel­ný alibismus. ODS se z minulosti poučila, a proto jsme dobře připraveni na budoucnost.“Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia