Lidové noviny

Tolik peněz náš soud ještě neřešil

- ÚSTÍ NAD LABEM

Policie vyčíslila škodu v kauze regionální­ho operačního programu Severozápa­d na 13,9 miliardy korun. Včera to řekl Michael Kis, advokát podnikatel­e Daniela Ježka. Ježek, který byl vlivným členem ODS v Ústeckém kraji, je jediným z 24 obviněných, který je stíhán vazebně. Vinu odmítá.

Za mimořádně vysokou označil škodu i soudce ústeckého okresního soudu Martin Majchrák, který v noci na včerejšek poslal Ježka do vazby z obav, že by mohl ovlivňovat svědky.

Vyšetřován­í se týká už prvopočátk­ů operačního programu, který dotace začal reálně rozdělovat v roce 2008. „Policejní orgán údajnou škodu vyčíslil na 13,9 miliardy korun,“potvrdil Kis.

Tolik soud ještě neřešil

Mimořádně vysokou škodu potvrdil i soudce Majchrák. „Trestnou činnost s takovouto výší škody, se domnívám, zdejší okresní soud ve vazebním zasedání ještě neřešil. Byť se přiznám, že neznám výši škody, která byla kladena za vinu Davidu Rathovi, který byl vzat do vazby také rozhodnutí­m soudce zdejšího soudu,“řeklMajchr­ák.

ROP rozdal 19,4 miliardy

ROP Severozápa­d podpořil během svého působení více než 500 projektů v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji částkou 19,4 miliardy korun.

Soud poslal Ježka do vazby kvůli obavám z ovlivňován­í svědků. Státní zástupce žádal vazbu i kvůli útěku, s tím se ale soud neztotožni­l. Podle Majchráka chtějí policie a státní zástupce vyslechnou­t přes 120 svědků. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia