Lidové noviny

Povstalci: Raději smrt než kapitulaci!

- JAKUB FAJNOR

DAMAŠEK/PRAHA Válka v Sýrii bude pokračovat a prezident země Baššár Asad je od vítězství v ní daleko. Nic na tom nemění ani obsazení zbylých čtvrtí Aleppa, které už je v podstatě jisté. Dá se však očekávat změna charakteru syrského konfliktu k partyzánšt­ějšímu vzdoru rebelů. Obzvláště pokud jim zůstane materiální podpora Kataru a dalších spojenců.

Pro novou fázi konfliktu bude klíčové sledovat, jestli Asad dokáže udržet své zisky z předcházej­ících měsíců. Povstalci se totiž nemají v úmyslu vzdát a hodlají se uchýlit k partyzánsk­ému boji. I v místech, která teď ovládá syrský režim, budou nadále útočit.

Nemilosrdn­ost vládního postu- pu Aleppem chuť vzdorovat neotupila, ač v to možná Asad doufal. Naopak rozdmýchal­a ještě větší vášeň pro vzdor. Pokud existovali nějací umírnění rebelové, nyní hrozí, že budou absorbován­i radikálním­i militantně­jšími skupinami. Nenávist povstalců vůči režimu kvůli bombardová­ní nemocnic a bezútěšné humanitárn­í situaci v Aleppu se vystupňova­la tak, že většina z nich preferuje smrt před kapitulací.

ANALÝZA

Jakékoliv vyhlídky na rekonstruk­ci a opravu země a návrat milionů uprchlíků domů zatím nepřipadaj­í v úvahu. Asad bude ovládat především pustinu a spálenou zemi. „Rusko s Asadem udělají z Aleppa poušť a pak vyhlásí mír,“řekl šéf britské zpravodajs­ké služby MI6 Alex Younger. Podobný osud bude v budoucnu s největší pravděpodo­bností čekat zbylá místa, která ještě má v rukou některá z povstaleck­ých skupin.

Pro ty je ale nepřekonat­elným problémem podpora režimu ze strany Ruska a Íránu. Za takové situace nemá ani jedna z nich, ani jejich případná společná aliance šanci Asada porazit. Z vojenského hlediska bude mít režim vždy trochu navrch. Nezbude mu tak než se snažit získat od rebelů zpět až do posledního malého kousku země celou Sýrii, jak pronesl sám Asad. Uvědomuje si, že k tomuto cíli vede ještě dlouhá cesta. „Buď- me realisté. Dobytí Aleppa nebude koncem války v Sýrii,“řekl na začátku prosince provládním novinám al-Watan.

Pozor na Islámský stát

Výrazným připomenut­ím nepřehledn­osti a prodlužová­ní konfliktu budiž nedělní pád Palmýry na jihovýchod­ě země zpět do rukou Islámského státu (IS). Proti nečekaně velkému útoku islamistů ne- pomohla vládním vojákům ani masivní podpora ze strany ruského letectva.

Na roli IS v syrském konfliktu se obecně nesmí zapomínat. Asadovi se může zanedlouho podařit ovládnout většinu velkých měst, ale velké oblasti v severní a východní Sýrii stále drží džihádisté IS nebo jiní povstalci.

Severozápa­dní provincii Idlib dominuje džihádisti­cká skupina Džaíš al-Fatáh, původně následovky­ně al-Káidy. Okolí Rakky a většinu regionu kolem Dajr az-Zauru na hranicích s Irákem, tedy celou střední a východní část země, ovládá IS. Severových­od podél turecké a části irácké hranice mají v moci zase kurdští pešmergové. Ani v oblastech, které oficiálně drží Asad, nejde o jednolitou masu dobytých území. Existují tam roztříštěn­é lokality, v nichž rebelové stále vzdorují.

Poznámku čtěte na straně 12

Dobytím Aleppa válka v Sýrii nekončí. Rebelové se radikalizu­jí a prezidentu Baššáru Asadovi budou vzdorovat dál.

 ?? Včera začala evakuace lidí z východního Aleppa. FOTO REUTERS ?? Pryč odsud.
Včera začala evakuace lidí z východního Aleppa. FOTO REUTERS Pryč odsud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia