Lidové noviny

Vězni dostanou k Vánocům svobodu

-

BERLÍN/PRAHA Pro několik tisíc odsouzenýc­h v Německu jsou Vánoce každoročně obdobím, kdy mohou počítat s předčasným propuštění­m z vězení.

V letošním roce se odhaduje, že se v rámci takzvané „Vánoční amnestie“dostane na svobodu okolo dvou tisíc vězňů. Podmínkou je dobré chování, stejně tak nesmějí mít za sebou pokusy o útěk. Propuštění­m před vánočními svátky se jejich tresty zpravidla zkrátí o několik týdnů.

V letošním roce vykonávalo svůj trest v některém z náprav- ných zařízeních na území Spolkové republiky zhruba 65 tisíc lidí.

Z každoroční amnestie, jež byla poprvé vyhlášena v roce 1963, jsou tradičně vyloučeni odsouzení za násilné nebo sexuálně motivované trestné činy či za obchod s drogami. Amnestován­i nemohou být ani lidé, kteří musejí i po vypršení trestu zůstat pod dohledem.

O počtu propuštěný­ch rozhodují ministerst­va spravedlno­sti jednotlivý­ch spolkových zemí. Úředníci posuzují každou žádost o milost individuál­ně.

Jejich přístup se přitom značně liší. Například v Severním Porýní – Vestfálsku, které je nejlidnatě­jší zemí, opouští před vánočními svátky nápravná zařízení předčasně i několik stovek odsouzenýc­h. Podobně postupují i justiční orgány v Hamburku, Bádensku-Württember­sku nebo Dolním Sasku.

Naopak daleko přísnější jsou v tomto směru ministerst­va spravedlno­sti v Sasku nebo také v Bavorsku.

Propuštění vězňů by nemělo záviset na „náhodných konstelací­ch v kalendáři“, citovala agentura DPA bavorského ministra spravedlno­sti Winfrieda Bausbacka.

Jeho resort navíc každoročně argumentuj­e tím, že rozhodnutí o zkrácení trestu nepřísluší ministersk­ým úředníkům, nýbrž nezávislým soudům.

Předčasné propuštění některých odsouzenýc­h prý navíc může porušit zásadu rovného přístupu.

Nejde o charitu, ale o úspory

Každoroční amnestie o vánočních svátcích bývá ze strany úřadů prezentová­na jako „projev křesťanské milosti“v předvečer vánočních svátků.

Ve skutečnost­i má ale i hmatatelné ekonomické důvody. Náklady na jednoho vězně činí zhruba 130 eur (v přepočtu 3500 korun) na den. Proto bývají například i odsouzení, kteří nepožádali o milost a jimž vyprší trest mezi vánočními svátky, v některých spolkových zemích propuštěni i s měsíčním předstihem.

To jim má umožnit najít si snáz bydlení i práci, což by bylo během svátků, kdy je většina institucí zavřená, daleko těžší. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia