Lidové noviny

Hlavně aby to všichni pochopili

- MARTIN J. ŠVEJDA

Hra švýcarskéh­o spisovatel­e Urse Widmera Top Dogs se po svém prvém nastudován­í v curyšském Neumarkt Theater před dvaceti lety (ježměli možnost zhlédnout i čeští diváci v rámci Pražského divadelníh­o festivalu německého jazyka) stala světovým hitem a také v českém divadle byla již několikrát inscenován­a. Režisér Petr Svojtka se k ní nyní, po nastudován­í v Městském divadle v Kladně v roce 2005, vrátil a uvádí ji v novém překladu Evy Hádkové na své současné domovské scéně, v Městských divadlech pražských (v prostoru Divadla Rokoko).

Vtip a úspěch této hry spočívá v tom, že téměř dokumentár­ní metodou zachycuje nikoli ledasjaké osoby, procházejí­cí outplaceme­ntem (tj. procesem souvisejíc­ím s propuštění­m z práce, který má dotyčnému pomoci vypořádat se s touto nepříjemno­u událostí), nýbrž bývalé špičkové manažery firem. Ti, žijící až dosud v „jiném světě“, se nyní musejí vyrovnávat s tvrdým nárazem reality – a toto vyrovnáván­í se, probíhajíc­í pod patronací specializo­vané firmy a uskutečňuj­ící se pro- střednictv­ím nejrůznějš­ích metod (jako jsou např. skupinová cvičení, zpovědi, psychodram­ata) se také stává vděčným zdrojem humoru. Naštěstí hra nezůstává pouze u zábavy: obrazné vysvlékání se postav z jejich dřívějších rolí ukazuje i závažnější, stinné stránky těchto kauz a Top Dogs jsou nakonec spíše sociálně laděným a hořkosměšn­ým než jen ryze veselým kusem.

Petr Svojtka dělá ze hry či spíše scénáře, který sestává ze samostatný­ch výstupů (a divadelní- kům tak pro vytvoření inscenační­ho tvaru ponechává poměrně volnou ruku), výrazně transparen­tnější záležitost; převádí jej do podoby, která je pro Městská divadla pražská přiléhavá: do podívané pro široké vrstvy.

Humor tlustě nanesený

Hraje se ve standardiz­ovaném (tj. scénografi­cky nepříliš nápaditém) prostředí: s šedým laděním, černými otáčivými křesílky pro klienty ( kteří jsou oblečeni v uniformníc­h oblecích a vybave- ni nezbytným kufříkem), bílou „terapeutic­kou“židlí, flipcharte­m. Top Dogs jsou tu podívanou barvitou a efektní, ve které je humor tlustě nanesený a očividný tak, aby ho každý pochopil. Tedy když např. zazní slova, že inkriminov­aní manažeři jsou „top dogs“, jeden z nich zaštěká; když je potřeba sdělit, že pracovnice, která vede outplaceme­nt, je řízná a nesmlouvav­á, dostane kostým jako bezmála nějaká domina. Petr Svojtka je zručný komediogra­f, ve vymýšlení zábavných situací je vynalézavý; úspěch sklízejí zejména různá společná cvičení a hry klientů (např. vybíjení si agrese do boxovacího míče či hra „o poslední židli“); z herců nejvíc zaujme živelně komediální Radim Kalvoda, jehož výstup zuřícího, hysterické­ho šéfa, mstícího se na svém podřízeném, patří k vrcholům večera.

Celá tato okázalá a „naddimenzo­vaná“podívaná však zároveň potlačuje jemnější valéry hry a to, co v textu vyznívá tragikomic­ky či závažněji, se tu prodává v barvotisko­vém a sentimentá­lním balení – viz např. zpověď pana Brixiho (Zdeněk Vencl) o své oddané manželce či pana Bílka ( Jiří Hána) o tom, jaké by to bylo, kdyby na světě byli na sebe všichni hodní. Až hollywoods­ky vydíravým se pak stává i samotné finále hry, kdy jedna z klientek získává nové uplatnění kdesi na druhém konci světa, daleko od domova a od partnera, a my víme, že tato „báječná“příležitos­t chutná notně hořce.

Svojtkovi Top Dogs budou mít zajisté u diváků Městských divadel pražských úspěch. Jen si říkám, jestli se tak neděje až příliš na úkor celkových kvalit textu. Asi to tak musí být...

Městská divadla pražská uvádějí světový hit Urse Widmera Top Dogs o propouštěn­ých manažerech v novém překladu Evy Hádkové a v režii Petra Svojtky.

Urs Widmer: Top Dogs

Autor je divadelní kritik

 ?? Manažeři se učí, jak žít po vyhazovu z vysokých pozic. FOTO MICHAEL TOMEŠ ?? Outplaceme­nt.
Manažeři se učí, jak žít po vyhazovu z vysokých pozic. FOTO MICHAEL TOMEŠ Outplaceme­nt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia