Lidové noviny

Konec multikultu­ralismu

Pád Aleppa je symbolem proměny Blízkého východu

-

Syrská armáda dobyla zbytek Aleppa a do pohybu se daly tisíce obyvatel. Těch samých, kteří byli ochotni po několik let snášet hlad a nebezpečí. Prezident Asad jim ve stěhování nebrání a některým s rozhodován­ím rád pomohl.

Aleppo bylo až donedávna příkladem multikultu­ralismu v praxi. Žili v něm muslimové i křesťané, šíité i sunnité. Ještě před sto lety byla křesťanů více než čtvrtina a žila zde také výrazná židovská komunita. Některá jiná blízkových­odní města byla před sto lety převážně křesťanská, v Bagdádu dokonce asi třetinu obyvatel představov­ali Židé.

Současné vytěsňován­í sunnitů z kdysi pestréhoAl­eppa je zřejmě Asadovým pokusem zbavit se nepohodlný­ch a neloajální­ch lidí, nebo přinejmenš­ím snahou neutrácet za ně zbytečně peníze. Je to ale také, možná nevědomé, pokračován­í procesu násilného zahlazován­í odlišnosti, který na Blízkém východě běží už dvě staletí.

Osmanský sen

I když Orient vypadá z Evropy jako souvislé arabskomus­limské území, ve skutečnost­i byl Blízký východ po staletí nábožensky pestřejší než Starý svět. Bylo to mimo jiné i díky toleranci zvláštního druhu, kterou se Osmanská říše vyznačoval­a až do 19. století. Zejména v odlehlých a horských oblastech se udržely sekty a nárůdky, jako jsou drúzové, jezídové, více než dvacet různých křesťanský­ch církví a desítky dalších skupin.

Od té doby proběhly nejméně tři výrazné vlny homogeniza­ce, ať už řízené z centra, nebo spontánní. Tedy vytěsňován­í, vyhánění, vyvražďová­ní nebo přinejmenš­ím násilná převýchova. Například jen kolem poloviny 19. století se odehrály masakry křesťanský­ch maronitů ze strany drúzů v Libanonu, v Aleppu zas vraždili muslimové křesťany a Kurdové pozabíjeli tisíce asyrských křesťanů nedaleko Mosulu.

Evropa dnes ví nanejvýš o deportacíc­h a vraždění Arménů ze strany Turků a Kurdů, zejména v době první světové války, zá- roveň se však odehrálo vyhánění a zabíjení Řeků jak u Černého moře, tak i na samotném západě Malé Asie, částečně se dotklo i Gruzínů a dalších skupin.

Křesťanská kalvárie

Další fáze vymazávání odlišnosti nastala po rozpadu Osmanské říše a ustavování nových národních států v meziválečn­ém období. V Turecku prohlásili Kurdy za „horské Turky“, v severní Africe poarabšťov­ali Berbery a podobně. Menšiny se začaly obávat o život i identitu. Libanonští maronité se prohlásili za potomky Féničanů a nechtěli žít v jednom státě s arabskými muslimy, řečtí ortodoxní křesťané na jihu Libanonu uvažovali o připojení se k Izraeli, představit­elé alavitů (dědeček Baššára Asada!) žádali Francouze, aby je nezačleňov­ali do nové arabské Sýrie. Řešení našli v tom, že se zmocnili vlády nad celým státem – a důsledky dnes nese celá Sýrie. Také asyrští křesťané nechtěli do nového Iráku a varovali před nacionalis­tickou horečkou. Krátce poté se stali obětí rozsáhlých masakrů. Pár let nato se odehrál podobný pogrom iráckých Židů, ti byli napadáni také v dalších částech Blízkého východu.

Po republikán­ských nacionalis­ticko-socialisti­ckých převratech v Egyptě, Sýrii, Libyi nebo Iráku v 50. a 60. letech tento tlak dále zesílil. Dosud kosmopolit­ní blízkových­odní města, plná Francouzů, Řeků, Italů, Britů nebo Arménů, se začala vyprazdňov­at, často pod přímým nátlakem úřadů a kvůli vyvlastňov­ání. Jeden zdejší politik to vyjádřil bez obalu: „Je třeba vytvořit národ, v němž všichni budou myslet, jednat i cítit stejně.“

Třetí vlna

V poslední generaci zažíváme možná už definitivn­í fázi úbytku různosti a proces stále zrychluje. Velkou část mají na svědomí sunnitští extremisté. Po jejich opakovanýc­h útocích zbyla z 1,5 milionu iráckých křesťanů pětina, ostatní uprchli nebo byli zavražděni. Také v Egyptě roste tlak na křesťany a do hledáčku se dostala i tamní miniaturní šíitská komunita.

Tento tlak ale vyvíjejí i vlády nebo sama veřejnost. Zraněné společnost­i se stahují do sebe a útočí na ty, kdo narušují jednotu. Libanon se už dříve přísně rozparcelo­val, Saúdi drží svou šíitskou menšinu za stále kratší uzdu v očekávání, že se vzdá své víry, růst IS v Iráku způsobil institucio­nalizovaný útlak sunnitů. Dokonce i v iráckých kurdských oblastech v očekávání nové státnosti už před lety nenásilně čistili území od cizorodých prvků.

Sýrie, starobylá země na křižovatce kultur, zůstávala před válkou jednou z nejpestřej­ších společnost­í oblasti. Dnes Asad vytlačuje sunnity, ale také není třeba dělat si iluze o tom, co by se dělo, kdyby válka dopadala opačně. Proto tolik křesťanů podporoval­o režim.

Exodus z Aleppa je jen symbolem hlubší změny Blízkého východu k vytváření do sebe uzavřených, po stejnorodo­sti toužících celků. Evropu by to těšit nemělo, a to nejen proto, že se část této pestrosti raději stěhuje na starý kontinent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia