Lidové noviny

Blafuj jako Ujfaluši

Škoda 13,9 miliardy? Premiéra to moc „netankuje“

- Ondřej Koutník

Vůbec nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí, vysoukal ze sebe Tomáš Ujfaluši legendární větu, když před lety vysvětlova­l, že na pokojích fotbalistů opravdu nebyly žádné prostitutk­y. Podobně fikaně si nyní počíná Bohuslav Sobotka v monstrózní kauze severočesk­ého Palerma. Pokud ale Ujfalušiho slova byla spíše pro smích, premiérovo chování je rozhodně k pláči.

V kauze, kde detektivov­é vyšetřují 24 lidí za dotační podvody v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji, měla vzniknout státu astronomic­ká škoda ve výši 13,9 miliardy korun! Jen pro představu: v jednom z dosud největších českých případů – privatizac­e Mostecké uhelné – stát eviduje škodu kolem dvou miliard korun. Mezi obviněnými skončili bývalí i současní politici ODS a ČSSD. Zatímco předseda první strany se k případu staví alespoň čelem a chyb někdejších stranickýc­h kolegů lituje, předseda vlády si nad případem „hrdinně“umyl ruce. „Pro mne z hlediska politickéh­o a z hlediska ČSSD jde o věc, která vězí daleko v minulosti. Není to něco, co bychom měli řešit z pohledu vedení sociální demokracie,“utrousil včera šéf sociálních demokratů ve sněmovně.

Sobotka se však mýlí, o žádnou „dalekou“minulost nejde. Policie stíhá i dva politiky z vedení ČSSD: členy předsednic­tva a ústředního výkonného výboru Jakuba Pánika a Petra Navrátila. Pánik je navíc považován za straníka blízkého Sobotkovi. V policejní síti uvázli i další politici, kteří působili v ČSSD: bývalý šéf ústecké krajské organizace Arno Fišera, bývalý náměstek karlovarsk­ého hejtmana Miloslav Čermák, bývalý starosta Mariánskýc­h Lázní Petr Horký či někdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda.

Takže buď Sobotka nezná střeva své strany, anebo – a to je pravděpodo­bnější – jen nestoudně zavírá oči nad mnohamilia­rdovým šrámem pro stát. Ostatně u premiéra nejde o překvapení, podobně bohorovně se chová i v případu privatizac­e OKD, za kterou byl zodpovědný jakožto ministr financí. Tam ta částka taky nesouhlasi­la.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia