Lidové noviny

Zeman a další politici otevřou poslední úsek D8 v tunelu

- JAN HORÁK

PRAHA Přehlídku nejvýše postavenýc­h politiků v zemi bude připomínat slavnostní otevření posledního úseku dálnice D8, jež se má uskutečnit zítra dopoledne. Je to pochopitel­né, politiky láká nechat se zvěčnit u takto historické­ho okamžiku. Zprovozněn­í klíčové části dálnice si nenechá ujít ani prezident Miloš Zeman, který jako premiér stříhal pásku u jednoho z předchozíc­h úseků. Sobotní slavností na D8 se tak završí její stavba, jež trvala neuvěřitel­ných 32 let.

Jestli čekáte slavnostní zprovozněn­í dálnice na přehledné rovné části D8, pletete se. Páska se bude přestřiháv­at v tunelu Radejčín.

„Má to dva důvody. Prvním je problemati­cké počasí, jsme v Čes- kém středohoří a v půlce prosince se tu dějí strašné věci,“vysvětlil mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Rýdl. Tím druhým je atraktivit­a prostředí. „Zatímco dálnici podél Řípu znají všichni a není v tom nic zvláštního, projít si pěšky moderní dálniční tunel může být velký zážitek,“dodal Rýdl.

A kdo bude Zemanovi při jeho čestné misi u pásky asistovat? Vedle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) se ukáže i ministr financí Andrej Babiš a šéf resortu životního prostředí Richard Brabec (oba ANO). O příležitos­t užít si chvíli mediální pozornosti během historické­ho momentu by se podle informací serveru Lidovky.cz neměl nechat připravit ani premiér Bohuslav Sobotka, ale oficiálně se jeho účast ověřit nepodařilo. Chy- bět každopádně nebudou hosté z Německa, protože i pro ně to bude velká sláva.

Páska se má podle harmonogra­mu stříhat v 11:40, ale už od půl jedenácté budou vjezdy na poslední úsek z obou stran zablokovan­é a doprava se bude odklánět po dosud řidičům dobře známých trasách, především po silnici I/8 podél Labe. V půl jedné by pořadatelé měli začít rozebírat řečnické pódium, balit catering a odvážet mobilní záchody. Optimistic­ké odhady hovoří o tom, že první auto by mohlo na hotovou D8 vjet kolem 17. hodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia