Lidové noviny

Česko hájí „rychlozáko­ny“EU

Řadu sporných unijních norem chce Brusel v příštím roce schválit za zavřenými dveřmi. Praha rychlejší řízení podporuje

- BLAHOSLAV HRUŠKA TOMÁŠ PROUZA státní tajemník pro EU

BRUSEL/PRAHA Evropský parlament (EP) má sice 751 poslanců, většina z nich ale pozoruje přijímání unijní legislativ­y jen zdálky. Čím dál méně zákonů se projednává na plénu. Nejinak tomu bude i příští rok. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se s odcházejíc­ím šéfem eurosněmov­ny Martinem Schulzem a slovenským premiérem Robertem Ficem, jehož země až do Silvestra EU předsedá, shodli na tom, že jedenáct klíčových zákonů prosadí ve zrychleném řízení.

Neformální trialog sice probíhá za zavřenými dveřmi, ale v mnoha případech právě díky němu není ochromeno další projednává­ní legislativ­ních návrhů.

Nejde přitom o žádnou novinku. Zrychleným procesem se přijímá přes 90 procent evropské legislativ­y. Přesto má „fasttrack“i své odpůrce, mezi něž patří například ombudsmank­a EU Emily O’Reillyová.

Uzavřená jednání

Trialog probíhá za zavřenými dveřmi a nemá oporu v evropských smlouvách. Poslanci sice dostanou na stůl hotový kompromisn­í text, nedozvědí se ale, kdo jej sestavoval. Přístup na jednání mají totiž pouze předseda výboru, který má projednáva­ný zákon na starosti, zpravodaj příslušné normy a jeho stínoví kolegové z ostatních stran zastoupený­ch v europarlam­entu.

Do trialogu mohou být pozváni i odborníci, jejich jména jsou však opět neveřejná. Panují tak obavy, že evropskou legislativ­u mohou v tichosti ovlivňovat lobbisté.

„Je potřeba, aby informace o trialozích – harmonogra­m, projednáva­né dokumenty, seznam účastníků, předběžné pozice zúčastněný­ch stran, programy a zápisy – byly před a po jednáních veřejné,“upozorňuje AlenaMasta­ntuono, ředitelka České podnikatel­ské reprezenta­ce při EU.

Česko podle státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy transparen­tnost vyjednáván­í podporuje. Přibouchnu­té dveře většině europoslan­ců ale vidí jako cestu, jak zrychlit rozhodován­í v EU. „Neformální trialog sice probíhá za zavřenými dveřmi, ale v mnoha případech je to právě on, díky kterému není další projednává­ní legislativ­ních návrhů ochromeno. A nejen při tvorbě evropské legislativ­y by mělo platit, že nesmíme formu nadřazovat nad obsah,“vysvětluje Prouza.

Pro členské země je trialog výhodný, protože odstraňuje složité dohadování s evropskou sněmovnou. O svůj hlas nepřijdou, na uzavřených jednáních je totiž zastupují vysocí diplomaté z ambasád při EU.

Proti tvorbě „rychlozáko­nů“nemají nic ani europoslan­ci. „Nevidím tam demokratic­ký deficit. Trialog neznamená, že by byl parlament zcela ze hry, jde spíš o technickou věc,“uvedl předseda výboru pro právní záležitost­i EP Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

A podobně to vidí i europoslan­kyně Martina Dlabajová (ANO). „Texty, které se nesou na trialog, už předtím prošly výbory parlamentu. A zpravodajo­vé mají k jednání mandát, záleží na jejich šikovnosti, jak se prosadí,“vyjasňuje.

Nově si navíc europarlam­ent vymínil, že si vyvolené, kteří se na trialog dostanou, může zvát „na kobereček“. Ve sporných pří- padech budou muset vystupovat na plénu.

Pomalé zrychlení

Za normálních okolností by šlo o čistě technickou věc. Jenže vzhledem k tomu, že se s naplánovan­ým odchodem předsedy EP Schulze rozmělňuje velká koalice evropských socialistů a eurolidovc­ů, může se projednává­ní zákonů za zavřenými dveřmi zkomplikov­at.

I přes snahu o svižnější legislativ­u ale ani v případě trialogu nejde o skutečně rychlé zákony. Podle propočtů Centra pro evropskou politiku trvá v průměru 14,4 měsíce, než norma předložená Evropskou komisí projde přes europoslan­ce.

 ?? Je celkem běžným obrázkem i proto, že většina nové unijní legislativ­y se vyjednává v zákulisí a europoslan­ci pak o dopředu dohodnuté normě hlasují jen jednou FOTO ČTK ?? Poloprázdn­ý Evropský parlament
Je celkem běžným obrázkem i proto, že většina nové unijní legislativ­y se vyjednává v zákulisí a europoslan­ci pak o dopředu dohodnuté normě hlasují jen jednou FOTO ČTK Poloprázdn­ý Evropský parlament

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia