Lidové noviny

Moravec probudil plné tribuny

- DAVID MRZENA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ / PRAHA

Biatlonový svátek včera začal. Zaplněné tribuny v Novém Městě na Moravě sledovaly, jak si Ondřej Moravec přijel ve sprintu pro osmé místo.

S první střelbou nechvátal. V klidu si vše nachystal. Pravidelně dýchal a pálil. A 25 500 fanoušků ve Vysočina Aréně mohlo pětkrát jásat. Ondřej Moravec shodil první terče vleže amířil za prvním umístěním v elitní desítce v letošní sezoně Světového poháru.

Stále však neměl vyhráno. Dvaatřicet­iletého biatlonist­u čekaly dva běžecké okruhy a střelba vestoje.

I to však Moravec zvládl. Odstřílel rovněž čistě. Běžecky z toho bylo sice až čtyřiadvac­áté místo, v celkovém součtu ale přívětivá osmá příčka.

„Ten ležák jsem neskutečně hlídal, musela to být obrovská doba. Stoják byl dobrý. Běžecky to nebylo špatný, trať je hrozně rychlá a rozdíly budou menší,“řekl Ondřej Moravec v rozhovoru pro Českou televizi.

A Ondřej Rybář, šéftrenér českých biatlonist­ů, doplnil: „Byl to starý známý Ondřej Moravec.“

Pro osmé vítězství v letošní sezoně si doběhl francouzsk­ý reprezenta­nt Martin Fourcade.

Ještě před druhou střelbou to vypadalo, že Martin Fourcade opět rozdrtí světovou konkurenci a v poklidu si dojede pro třetí vítězství ve sprintu v letošní sezoně. Čistá a velmi rychlá položka vleže osmadvacet­iletého Francouze vynesla na průběžné první místo, na kterém figuroval až do druhého příjezdu na střelnici. Právě tam Fourcade jednou minul a musel zamířit na trestné kolo.

Mezitím už v cíli odpočíval ruský reprezenta­nt Anton Šipulin. S více než dvanáctivt­eřinovým náskokem na Fourcada doufal v první letošní vítězství.

Jenže Fourcada zastihl úvod sezony ve výtečné běžecké formě.

I přes jednu chybu uháněl tratí a každým mezičasem se k Rusovi přibližova­l. V cíli mu pak Fourcade nadělil vteřinu. Z průběžného prvního místa už obhájce celkového hodnocení nikdo nevytlačil.

Na třetím místě skončil Nor Emil Hegle Svendsen.

Už před samotným startem sprintu na deset kilometrů český biatlonist­a Michal Šlesingr domýšlel: „Půjde o pořádný masakr. Na to se ani nedá připravit.“

A právě jeho při první střelbě „semlelo“břímě českých fanoušků. Vleže třikrát minul a svůj závod odstřelil už při první návštěvě stadionu. Povzbuzení­m pro Šlesingra může být běžecké vystoupení. Hnán skvělými fanoušky běžecky neztrácel a devatenáct­ý čas mu zajistil 44. místo, což je zatím jeho nejhorší výsledek v letošním ročníku Světového poháru.

Na střelnici zářili jiní Češi. Kromě Ondřeje Moravce čistě odstří- Muži – sprint (10 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 23:48,0 (1 trest. okruh), 2. Šipulin (Rus.) -1,6 (0), 3. Svendsen (Nor.) -6,4 (1), ... 8. MORAVEC -26,5 (0), 19. SOUKUP -47,1 (0), 28. KRČMÁŘ -1:06,7 (2), 44. ŠLESINGR -1:31,9 (3), 76. KRISTEJN -2:38,3 (2). Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 348, 2. J.T. Bö (Nor.) 236, 3. Šipulin 227, 4. Svendsen (Nor.) 197, 5. Cvetkov (Rus.) 195, 6. Björndalen (Nor.) 193, ...12. MORAVEC 124, 17. KRČMÁŘ 115, 22. ŠLESINGR 107, 50. SOUKUP 22, 67. KRUPČÍK 3. lel i Jaroslav Soukup. Čtyřiatřic­etiletý reprezenta­nt při prvním kole ve Švédsku skončil vždy hluboko v poli poražených, a tak vynechal zastávku ve slovinské Pokljuce. Tentokrát už čistě střílel i slušně běžel, což ho vyneslo na devatenáct­é místo.

Naopak zklamaný po čtvrtečním sprintu bude Michal Krčmář. Prozatím hlavní výsledková opora mužských reprezenta­ntů jako by se zalekla obrovské podpory českých příznivců. Položku vleže sice vybílil, ale před čtvrtou ranou váhal. Nakonec potvrdil střeleckou formu a jako jediný biatlonist­a neminul při střelbě vleže.

Naopak stojka v jeho podání byla horší. Dvě minely a následných 300 metrů strávených na trestném kole stály Krčmáře umístění mezi nejlepší desítkou. V celkovém hodnocení skončil na 28. místě.

Po třech letech obnovenou premiéru mezi biatlonovo­u elitou prožil Lukáš Kristejn. Po dvou chybách na střelnici skončil na 76. příčce. Do sobotního hromadného závodu tak zasáhne pouze čtveřice reprezenta­ntů: Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Krčmář a Michal Šlesingr.

Dnes v 17.30 je na programu sprint žen. Závod vysílá ČT sport.

 ?? Ondřej Moravec sice zaběhl až 24. nejrychlej­ší čas, ale díky bezchybné střelbě byl v cíli osmý. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Radost v cíli.
Ondřej Moravec sice zaběhl až 24. nejrychlej­ší čas, ale díky bezchybné střelbě byl v cíli osmý. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Radost v cíli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia