Lidové noviny

Už rok nevyhráli, přesto „slaví“

Hráči amerického fotbalu z týmu Clevelandu zažívají nejděsivěj­ší sezonu v historii

- ONDŘEJ KOPŘIVA

CLEVELAND/PRAHA Jaké to je, fandit týmu amerického fotbalu Cleveland Browns?

Člověk musí být opravdovým srdcařem a mít hlavně pořádnou trpělivost. V úterý 13. prosince totiž uplynul přesně rok od chvíle, kdy fotbalisté z druhého největšího města státu Ohio dali naposledy svým fanouškům důvod k vítězným oslavám.

Nejhorší tým probíhajíc­ího ročníku NFL v neděli podlehl mužstvu Cincinnati Bengals 10:23 a upravil tak hrozivou bilanci v sezoně na 0:13.

Ve vzduchu visí hrozba, že tento tradiční tým se po „výkonu“Tampa Bay Buccaneers ze sezony 1976 stane teprve druhým mužstvem v historii NFL, které si během šestnáctiz­ápasové sezony nepřipíše ani jednu výhru. Na zachránění ostudného ročníku mají Browns ještě tři pokusy, poslední zápas je naplánován na 7. ledna.

Přitom další týmy z Clevelandu si vedou nadmíru úspěšně – basketbali­sté z Cavaliers vyhráli vloni NBA, baseballis­té Indians prošli do Světové série. Reakce fanoušků Browns? Téměř prázdný stadion First Energy Stadium (i když vedení klubu zlevnilo vstupenky na zápas s Bengals na jeden dolar).

A také naplánovan­ý průvod oslavující „perfektní sezonu“. Recesistic­kou akci vymyslel držitel roční permanentk­y na zápasy Browns Chris McNeil. Pokud Cleveland skutečně ani jednou nevyhraje, po posledním zápase sezony se uskuteční pochod kolem klubového stadionu s maškarními rekvizitam­i, živou hudbou a transparen­ty. A soudě podle ohlasu na Twitteru, nebude McNeil ve veselém průvodu sám.

„Přejedu vás svými koly“

„Za poslední dvě sezony máme bilanci 3:26, od toho neutečeme. Průvod má ukázat, že si z toho aspoň umíme udělat legraci,“napsal ve svém sloupku herec, komik a novinář z Clevelandu Mike Polk. Ten zásadně nesouhlasí s tím, že by byl průvod oslavou prohry či výsměchem.

„Je to akt vzdoru skupiny fanoušků, kteří byli dohnání až k okraji. Je to trpké přiznání prohry. Kdybyste se zeptali kohokoliv, jestli by radši slavili výhru Browns, slyšeli byste jednohlasn­é ano,“vysvětluje Polk.

Jenže humorná akce nemá jen své příznivce. Velký ohlas vyvolal třeba rozhlasový komentář Tonyho Rizza, moderátora clevelands­ké komerční rádiové stanice WKNR, spadající pod ESPN. Ten si nebral servítky a zájemcům o průvod do éteru mimo jiné vzkázal: „Budu tam. Pokosím vás a přejedu svými koly, slibuji. Udělám všechno pro to, abych vás zastavil.“

Rizzo, i když poněkud brutálně, reprezentu­je to křídlo fanouškovs­ké základny Browns, které nedobrou situaci týmu s nadhledem nebere. Na facebookov­é stránce průvodu schytal pochopitel­ně velkou kritiku včetně hlasů volajících po policejním vyšetřován­í a odebrání novinářské licence.

Jedna z mála věcí, které mohou Browns utěšovat, je, že podobně tragickou bilanci má v letošní sezoně NFL i tým San Francisco 49ers. Ten ale vedle dvanácti porážek zaznamenal i jednu výhru.

„Browns nevyhrávaj­í už hodně dlouho. Lidé toho mají dost a chtějí upustit trochu páry,“říká o plánovaném průvodu herec a sloupkař Mike Polk. „Nevidím v tom nic špatného,“dodal.

Tým z Clevelandu má ještě tři šance, jak děsivou sezonu zachránit. O tom, zda dopřeje fanouškům „slavnostní“pochod Clevelande­m, se rozhodne nejpozději 7. ledna.

 ?? Andy Dalton (vlevo) a Robert Griffin III. FOTO USA TODAY SPORTS ?? Vyhlížení bodů.
Andy Dalton (vlevo) a Robert Griffin III. FOTO USA TODAY SPORTS Vyhlížení bodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia