Lidové noviny

Spor o českou univerzitu

Čeština nejprve musela získat status „odborného jazyka“, až pak mohla aspirovat na vysokou školu

-

Rovnoprávn­ost obou vyučovacíc­h jazyků na pražské univerzitě požadovali její zástupci už peticí z března 1848. Lepší podmínky pro vědeckou práci sice přinesla v následujíc­ím roce reforma ministra kultu a vyučování Lva Thuna, ale vliv němčiny celkově spíše posílil.

Přispíval k tomu i nezájem o české přednášky – pro maturanty z gymnázií, kde se vyučovalo zatím jen německy, nebylo snadné přesedlat na jiný jazyk, navíc chyběly české učebnice a vědecká terminolog­ie a ani profesoři znalí češtiny si nechtěli připravova­t české přednášky. Na právech amedicíně pak převládali synové měšťanů (spíše Němci), na filozofii a teologii zase studenti ze selských a řemeslnick­ých rodin (spíše Češi). Nicméně během dvaceti let počty Čechů převážily na všech čtyřech fakultách.

Rozdělení univerzity

„Národ bez university vším právem se staví k nedospělým národům.“Výrok patologa J. B. Eiselta, později prvního českého učitele pražské lékařské fakulty, souzní s dobovým českým politickým programem, jehož důležitým bodem bylo také zřízení české univerzity, resp. počeštění té stávající německé.

V roce 1864 proto předložil profesor fyziologie a mladočeský politik J. E. Purkyně návrh na zrovnopráv­nění češtiny coby univerzitn­ího a odborného jazyka. Němci protestova­li, že by tím v okruhu německy vyučujícíc­h univerzit klesl zájem o Karlo-Ferdinando­vu, jak se tehdy pražská alma mater jmenovala. V národních jazycích se přitom tou dobou už vyučovalo v Pešti, Krakově a Lvově.

Se sílícím počtem maturantů z nových českých gymnázií rostl také tlak českých politiků na počeštění univerzity: ať český student může absolvovat celou výuku v češtině a ať čeští asistenti mají srovnateln­ou šanci habilitova­t se na nových, paralelníc­h českých fakultách. Tento plán se ale českémumin­istru školství Josefu Jirečkovi v roce 1871 prosadit nepodařilo. Teprve když si vláda počátkem 80. let potřeboval­a naklonit české politiky, nabídla řešení. Mělo jít o „dvojuniver­zitu“, zaštítěnou společným rektorem.

S tím se ale zase nechtěli smířit Němci, požadovali proto striktní rozdělení. Mezi studenty pak došlo 28. června 1881 k velké potyčce v Malé Chuchli, když v restauraci začaly od českých stolů létat sklenice na Němce. „Chuchelská řež“si vyžádala řadu raněných z řad německých studentů.

Nakonec se prosadil německý požadavek a zákonem z 28. února 1882 byla univerzita rozdělena na dvě samostatné instituce se stejným názvem. Prvním českým rektorem se stal historik V. V. Tomek. Profesoři měli na vybranou, na kterou z univerzit přejdou; celé semináře a kliniky je pak následoval­y.

Vědecké ústavy, sbírky a právo užívat historické insignie (rektorské a čtyři fakultní žezla) si podrželi Němci. Společné zůstaly jen karolinská aula, klementins­ká knihovna a botanická zahrada na Slupi. České fakulty si vedle žezel musely zařídit nová pracovní prostředí – a začátky nebyly lehké. Právnická i filozofick­á fakul- ta mohly sice setrvat pod jednou střechou s německými, ale lékařská fakulta, která se rozeběhla o rok později (1883–1884), hledala nové prostory. Teologická fakulta zůstala pro odpor arcibiskup­a Schwarzenb­erga pohromadě. Národnostn­ě rozdělena byla až roku 1890, pět let po Schwarzenb­ergově smrti.

Einstein Prahou jen „projížděl“

Obava Němců z poklesu prestiže vysokého učení v případě zrovnopráv­nění češtiny na (jedné) univerzitě skončila historický­m paradoxem. Navzdory prosazeném­u požadavku vytvořit samostatno­u českou univerzitu totiž spíše klesal mezinárodn­í význam té německé. V Praze sice působila vědecká esa jako Albert Einstein, ale německá univerzita pro ně mnohdy znamenala jen krátkodobo­u přestupní stanici na cestě za profesuram­i ve Vídni či v Německu. Naopak česká univerzita – ze které se odcházelo maximálně do penze – nedostatek konkurence naopak vyrovnával­a personální stabilitou. A také ona si vydobyla řadu uznávaných výsledků.

Rozdělení univerzity rovněž umožnilo nabrat více nových profesorů – takto přišel z Vídně do Prahy T. G. Masaryk – a dát vůbec větší budoucnost české inteligenc­i. Ta ovšem důslednou čechizací celého školství postupně ztrácela schopnost komunikova­t německy. Požadavek na zřízení druhé české univerzity v Brně však byl pro odpor moravských Němců vyslyšen až v novém státě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia