Lidové noviny

Lékaři vítězí nad obávanými nemocemi

-

Diagnostic­ké metody se v průběhu 19. století zdokonalov­aly novými možnostmi „otvírání těla“, do něhož pronikaly stále důmyslnějš­í nástroje nahrazujíc­í lékařovo oko: zrcátka, světelné sondy, endoskopy a nakonec Röntgenovy paprsky.

„Otvírání těla“se zlepšovalo i jinak: možnosti chirurgie výraznou měrou rozšířily především dva velké objevy 19. století, jež napomohly k přemožení bolesti a infekce: éterová narkóza a antiseptic­ké a sterilizač­ní prostředky. „Operovatel­ným“se tak díky nim stalo do konce 19. století v podstatě celé tělo včetně břišní a hrudní dutiny, ba dokonce i hlavy, jež se do té doby zdály jako fatálně nedotknute­lné.

Idea prevence stejně jako rozvoj léčebných metod oslabily také osudovost ve vztahu k nemocem. K největším medicínský­m objevům všech dob, a rozhodně k největším úspěchům 19. století na poli prevence, patřilo bezesporu očkování proti pravým neštovicím, které v předchozím století skosily pětinu až čtvrtinu oby- Eduard Albert, slavný český chirurg vatelstva. Roku 1796 objevil anglický lékař Edward Jenner princip vakcinace, tedy očkování proti pravým neštovicím lymfou z neštovic kravských, které nejsou pro člověka smrtelné. Novinka se rychle rozšířila po Evropě a zejména v česko-rakouských zemích se setkala s velkou odezvou. Díky horlivé iniciativě státu i přesvědčen­ým lékařům a zjevně i relativně disciplino­vanému chování poddaných představov­ali již od 30. let 19. století obyvatelé Čech a Moravy nejproočko­vanější populaci v Evropě, a to dávno před uzákoněním povinného očkování v roce 1919.

K vymýcení epidemií a pandemií typu cholery, úplavice a břišního tyfu přispělo především ve velkých městech zdokonalen­í kanalizačn­í a vodárenské sítě, jež definitivn­ě oddělilo odpad a splašky od pitné vody; podobnou roli sehrála i asanace pražského vnitřního města, proslulého neutěšeným­i hygienický­mi podmínkami, které ohrožovaly i okolní oblasti.

Se špatnými hygienický­mi a sociálními podmínkami byla ostatně spojována i tuberkulóz­a, hrozba trvající až do roku 1882, kdy Robert Koch, zakladatel bakteriolo­gie, objevil a popsal bacil, který ji způsobuje, a umožnil úspěšnější metody boje s ní.

 ?? A profesor vídeňské univerzity, provádí pitvu na fotografii z devadesátý­ch let 19. století ??
A profesor vídeňské univerzity, provádí pitvu na fotografii z devadesátý­ch let 19. století

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia