Lidové noviny

Generál, kterého nezlomili

- IVO PEJČOCH

PRAHA Muž, který vedl jako první odbojáře z Obrany národa na jihu Moravy, čelil bestiálním­u mučení. Než by mu podlehl, raději si sám vzal život. Českoslove­nský důstojník se jmenoval Kamil Nesveda.

Narodil se v Radějově u Strážnice v okrese Hodonín, jako Camillo Nesweda, do rodiny hraběcího lesníka Josefa Neswedy a jeho manželky Marie. Neswedovi byli početnou rodinou, Camillo byl třetí z jejich celkem osmi potomků. Obecnou školu navštěvova­l v Radějově, potom pokračoval v letech 1901 až

12. prosince 1890

i na zemských velitelstv­ích. V některých obdobích působil i jako profesor na Vysoké škole válečné.

Na plukovníka generálníh­o štábu byl povýšen 1. ledna 1937. V průběhu zářijové mobilizace roku 1938 působil jako náčelník štábu velitelstv­í „Svatopluk“, od 3. listopadu byl delimitačn­ím generálem pro zemi Moravskosl­ezskou. Během delimitací se mu podařilo zachránit před německým záborem osmnáct obcí, z nichž Dobřínsko jej jmenovalo čestným občanem.

Po okupaci se okamžitě zapojil do odboje a stal se prvním krajským velitelem Obrany národa v oblasti Brno-venkov. Statečné gesto udělal roku 1940, když se z Neswedy nechal přejmenova­t na více česky znějícího Nesvedu.

V rámci odbojové činnosti vstoupil 1. července 1939 do řad vládního vojska a převzal funkci přednosty inspektorá­tu III v Brně, která mu měla zajistit určité krytí. I tak jej však 3. prosince 1940 zatklo gestapo a věznilo v brněnských Sušilových kolejích, v Uherském Hradišti, Olomouci a potom v Kounicovýc­h kolejích v Brně-Žabovřeská­ch.

Statečný důstojník byl po měsíce bestiálně mučen, přesto však nikoho ze svých spolubojov­níků neprozradi­l. Zřejmě pod dojmem informace, že nacisté popravili vůdce odboje generály Josefa Bílého a Huga Vojtu, se rozhodl nedopřát nepříteli triumf z popravy dalšího vysokého vojenského činitele.

Plukovník gšt. Kamil Nesveda ukončil život vlastní rukou, 30. září 1941 si podřezal žíly a dokázal, že o jeho osudu nebudou rozhodovat nacističtí katani. Ostatky byly 1. října zpopelněny v místním krematoriu, urnu však Němci jeho rodině nikdy nevydali. Po osvobození byla památka tohoto hrdiny druhého odboje uctěna posmrtným udělením Českoslove­nského válečného kříže 1939 a roku 1947 povýšením do hodnosti brigádního generála in memoriam.

 ?? Se hned po okupaci Českoslove­nska zapojil do odboje. Gestapo jej zatklo v prosinci 1940 a nikdy jej nezlomilo. Dobrovolně odešel ze světa v září 1941 ve vězeňské cele. FOTO VHÚ ?? Kamil Nesveda (1890–1941)
Se hned po okupaci Českoslove­nska zapojil do odboje. Gestapo jej zatklo v prosinci 1940 a nikdy jej nezlomilo. Dobrovolně odešel ze světa v září 1941 ve vězeňské cele. FOTO VHÚ Kamil Nesveda (1890–1941)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia