Lidové noviny

Rostliny nám Zemi neochladí

- JOSEF TUČEK

Budoucí americký prezident Donald Trump někdy tvrdí, že hrozba globální změny klimatu je čínský podvod, který má podrýt konkurence­schopnost americké ekonomiky, jindy pak, že přece jen jde o problém, k němuž je třeba přistupova­t s otevřenou myslí. Protože USA jsou zemí, která nejvíc ovlivňuje svět, stojí za to připomenou­t si, o co při změně klimatu opravdu jde.

První na to přišel švédský vědec Svante Arrhenius. V roce 1896 konstatova­l, že průmysl spaluje uhlí a ropu a vznikající oxid uhličitý pod sebou v atmosféře zadržuje teplo obdobně jako sklo ve skleníku. Teplota na planetě se tedy musí zákonitě zvýšit. Tečka.

EKOPOHLED

Až ve druhé polovině 20. století začali vědci připouštět, že změněné tepelné poměry nadělají nečekané problémy, protože naruší dosavadní rozdělení tepla a dešťových srážek na zeměkouli. Začalo se mluvit ne pouze o oteplování, ale rovnou o globální změně klimatu. A od té doby vědci – bohužel – vyvrátili spoustu hypotéz, že nebude tak zle, protože příroda si pomůže sama. Teď zrovna dostává jeden z těchto mýtů novou ránu.

Zdálo se, že když bude ve vzduchu víc oxidu uhličitého, prospěje to rostlinám, které jej při fotosyntéz­e zabudují do svých těl, takže bude lepší úroda, a ještě se oxid uhličitý takto zase stáhne z ovzduší. Další z řady studií, které tuto naději vyvracejí, vyšla v odborném časopise Nature Communicat­ions. Trevor Keenan z amerického federálníh­o výzkumného ústavu Lawrence Berkeley v Kalifornii s kolegy dokazují, že rostliny v teple opravdu pohlcují víc oxidu uhličitého, ale tím růst teplot nezastavil­y, nýbrž jen zpomalily – pohlcený uhlík nakonec zase uvolní. Navíc sucho v horkých oblastech růst rostlin omezuje. A ke všemu se nová vegetace objevuje na místech, kde byl dříve většinou led. Ten odrážel sluneční paprsky, ale když zmizel, krajina je teď pohlcuje a mění v teplo, čímž oteplování akceleruje.

Ať se nám to líbí, nebo ne, stejně nezbude než fosilní paliva nahradit. I když to vůbec nebude příjemné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia