Lidové noviny

Venkov zoufale shání lékaře

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA Už déle než rok se starosta jihočeskéh­o Suchdola nad Lužnicí Luboš Hešík snaží do města nalákat praktickéh­o lékaře. „Byli tu tři, ale minulý rok odešel jeden do důchodu. Obrátil jsem se tedy na kraj, který v červenci 2015 vypsal výběrové řízení a my se tím dostali i do seznamu měst, která mají nárok na dotaci až půl milio- nu. Jenže na seznamu jsme mohli být jen rok,“popsal pro LN starosta situaci příhraničn­ího města.

Pro doktora modré z nebe

Problémem nejsou podle Hešíka ani tak finance. „Většina starostů je připravená ordinaci nějakým způsobem dotovat. Téměř každá obec by snesla novému doktorovi modré z nebe. Lékaři ale do regionů nechtějí,“říká.

Na problém s nedostatke­m doktorů upozorňuje dlouhodobě Česká lékařská komora (ČLK). Její prezident Milan Kubek dokonce hovoří o personální devastaci českého zdravotnic­tví.

„Úkolem zdravotnic­tví je zajištění dostupnost­i kvalitní a bezpečné zdravotní péče pro každého, kdo ji potřebuje, bez ohledu na jeho sociální status, a to v potřebném čase a místě. České zdravot- nictví již tuto schopnost ztrácí,“varuje Kubek, podle něhož je řešením zvýšení platů lékařů a zjednoduše­ní vzdělávací­ho systému.

Zdravotní pojišťovny ale tvrdí, že v Česku je doktorů dost. „U nás připadá na deset tisíc obyvatel 37 lékařů, což nás řadí na šesté místo v EU,“stojí v prohlášení jejich oborového svazu. Pokračován­í na straně 3 Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia