Lidové noviny

Eskapáda s estakádou na D8

Dálnice spojující českou a saskou metropoli se otevřela. Ovšem s omezením, v místě je nestabilní svah

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Byla zářijová sobota 2015. A na politicích byla znát obrovská úleva. Po nekonečnýc­h problémech a po několikeré­m posunutí termínu se otevřel pražský tunel Blanka. Prosincová sobota o rok později úlevu pro politiky nepřinesla. Pásku na dálnici D8, podobně problemati­cké, sice přestřihli, starosti však nekončí. Už dnes se jí bude zabývat vláda aministr dopravy Dan Ťok (za ANO) bude muset přesvědčov­at kolegy, že nic nehrozí.

Den před otevřením dálnice se totiž ukázalo, že u prackovick­é estakády je stále nestabilní svah. Což se sice minimálně od října ví, nicméně kvůli výsledkům měření se Ředitelstv­í silnic a dálnic rozhodlo provoz v místě omezit, na zhruba dvoukilome­trovém úseku je sveden do jednoho pruhu. „V pondělí zasedá vláda, chci, aby pan ministr dopravy informoval vládu o tom, jak reálně vypadá situace. Jaké jsou výsledky monitoring­u D8 a jaká se předpoklád­ají opatření,“prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předseda vlády dokonce řekl, že úsek by se v budoucnu mohl uzavřít úplně.

S tím Ťok nesouhlasí. „Úsek je samozřejmě bezpečný. Já bych si nedovolil pustit občany na úsek, kde bych měl stín pochybnost­i,“prohlásil po přestřižen­í pásky.

Kritická místa

Pravda je, že otevření poslední části dálnice mezi Lovosicemi a Řehlovicem­i předcházel­y obavy. Nestabilní území okolo estakády se ozvalo letos v říjnu. Podpěra mostu začala podsedat. Stavaři tak museli rozebrat část dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun náspu. A nebylo to poprvé. V roce 2013 se na 200metrový kus rozestavěn­é dálnice sesula půda, která způsobila škodu za miliardu korun – na dálnici i blízké železnici.

Na nestabilit­u celého území dlouhodobě upozorňuje geolog z Akademie věd Vladimír Cajz. Podle něj nejsou nebezpečí na stavbě vyřešena. Proti jeho výrokům se ale postavili někteří kolegové. „Nikdy tam nebyl a ani v současnost­i jsme nezjistili, že by v lokalitě byl svahový pohyb, který by ohrozil životy lidí,“řekl LN ředitel Ústavu struktury amechaniky hornin Akademie věd ČR Josef Stemberk. Jeho ústav dopracoval letos v květnu pro ministerst­vo dopravy analýzu sesuvu z roku 2013. Ministerst­vo ji zatím nechce zveřejnit.

Cajz také tvrdí, že problém je, že dálnice vede Českým středohoří­m, které je nestabilní. Trasovat se podle něj měla jinudy. Stemberk ale namítá, že všude ve světě – stejně tak v Česku – se v sesuvných územích staví zcela běžně.

Cajz ale není sám. Na problémy u posledního otevřeného úseku dálnice poukazuje také Miloslava Pošvářová – soudní znalkyně a bývalá ředitelka úseku kontroly na Ředitelstv­í silnic a dálnic. Ta sestavila seznam několika kritických míst, mezi nimi je i okolí prackovick­é estakády.

Kritizujem­imo jiné takémonito­ring, který má možné pohyby hlídat. Podle ní je problém, že je pouze podél dálnice a není hlídáno území jako celek.

Aktivisté umí pohnout horou

Otevření dálnice, která spojuje Prahu s německými Drážďany, se účastnil nejen ministr dopravy, ale také prezident Miloš Zeman. A přijeli se podívat i němečtí politici. Dokončení dálnice se dočkali po 32 letech.

Za to podle Zemana mohou zelení aktivisté. „Před patnácti lety jsem jako předseda vlády otevíral úsek z Roudnice nad Labem do Lovosic a říkal jsem si, že na německé hranice je to už jen kousek a za pár let bude hotovo. Uplynulo patnáct let, teď otevíráme další úsek a já se ptám, proč to trvalo těch patnáct let. A odpověď je velice prostá. Ve vašem kraji řádili a dosud řádí takzvaní zelení aktivisté,“řekl prezident. Na to mu na Facebooku odpověděl předseda Strany zelených Matěj Stropnický: „Ach, jak mocní my zelení aktivisté podle pana prezidenta nejsme: dokážeme i sesunout horu do dálnice.“

Faktem je, že stavbu zdržovaly mimo jiné i žaloby spolku Děti Země. „Déosmičku“ale provázely problémy už na samém začátku – v roce 1997 si například německá strana vyžádala přepracová­ní smlouvy o propojení D8 s německou A17 mostem na hranici. Smlouva nebyla v souladu s evropským právem.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Byl nejdřív k dispozici pěším zvědavcům FOTO MAFRA – I. LHOTSKÁ ?? Tunel Radejčín
Byl nejdřív k dispozici pěším zvědavcům FOTO MAFRA – I. LHOTSKÁ Tunel Radejčín

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia