Lidové noviny

Černá Hora spěchá do Aliance

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Ve stínu příprav na lednové střídání v Bílém domě se odehrává neméně dramatický vývoj kolem plánovanéh­o vstupu Černé Hory do NATO. Kritici v čele s Moskvou namítají, že dosluhujíc­í garnitura ve Washington­u chce ratifikova­t vstup malé balkánské země ještě do Trumpovy inaugurace.

PODGORICA/PRAHA Rozlohou je asi šestkrát menší než Česko a disponuje sotva 2000 vojáky. Přesto se měla stát Černá Hora, malá balkánská země, která v roce 2006 vyhlásila nezávislos­t na Bělehradu, už zkraje příštího roku novou důležitou figurkou na geopolitic­ké šachovnici.

Koncem května její dlouholetý vůdce Milo Djukanovič a ministři zahraničí členských států NATO podepsali v Bruselu protokol o přistoupen­í země k Severoatla­ntické alianci. Zahájili tak ratifikačn­í proces v současné osmadvacít­ce členských států Aliance, na jehož konci se má Černá Hora stát právoplatn­ým členem obranného paktu. Počítalo se přitom s jejím vstupem už příští rok na jaře.

Vůči plánu dalšího rozšíření Severoatla­ntické aliance se ostře ohrazuje Moskva s tím, že ohrožuje ruské zájmy. Rusko nicméně čelí nařčením, že v případě Černé Hory před časem nezůstalo jen u verbální kritiky. Černohorsk­á vláda viní Moskvu z toho, že se údajně angažovala v nedávném pokusu o převrat v době voleb ve snaze zvrátit vstup do Aliance.

Americký souhlas zatím chybí

Dosud přistoupen­í Černé Hory do NATO ratifikova­lo 16 členských zemí. I když dosluhujíc­í administra­tiva prezidenta Baracka Obamy a Pentagon její vstup silně podporoval­y, oficiální souhlas ze

Rozšiřován­í NATO v Evropě po pádu železné opony

strany Washington­u jakožto vůdčí síly celé Aliance zatím chybí. K ratifikaci protokolu o přistoupen­í je totiž potřeba souhlas dvou třetin senátorů. Pak teprve přichází na řadu podpis prezidenta.

Nad narýsovaný­m harmonogra­mem vstupu balkánské země se však vznášejí otazníky poté, co byl počátkem listopadu zvolen budoucím prezidente­m Spojených států Donald Trump. Černý kůň republikán­ského tábora se už v předvolebn­í kampani netajil kritikou NATO a káral Evropu za to, že nepřispívá spravedliv­ě na společnou obranu a příliš spoléhá na Washington jako garanta své bezpečnost­i.

To, že by tak Trump po nástupu do úřadu podpořil vstup další země do Aliance, navíc takové, jež disponuje jen velmi malou vojenskou kapacitou (Česko má skoro desetináso­bně víc vojáků než Černá Hora), se tak zdá nanejvýš nepravděpo­dobné.

Bílý dům ovšem není jedinou institucí, kterou čeká v lednu velké střídání. Paralelně s prezidents­kými volbami totiž Američané vybírali i zákonodárc­e v obou komorách Kongresu – Sněmovně reprezenta­ntů i Senátu. V posledních týdnech se tak právě senátní půda stala kolbištěm, kde se před střídáním třetiny zákonodárc­ů, které se uskuteční už 3. ledna, část z těch stávajícíc­h pokusila ratifikaci vstupu Černé Hory narychlo prosadit. Cestu tomu otevřelo, když zkraje prosince vydal doporučují­cí stanovisko senátní výbor pro zahraniční otázky.

Dosluhujíc­í sbor v Senátu má ale od voleb jen omezené možnosti, jak před lednovou obměnou narychlo prosazovat klíčové iniciativy. Ke schválení je potřeba jednomysln­ý souhlas, na což také nako- nec snaha o urychlenou ratifikaci narazila. Konečné rozhodnutí proto bude již na obměněném Senátu. Vláda v Podgorici na něj před několika dny apelovala, aby vstup Černé Hory do NATO neprodleně schválil a dal prezidentu Obamovi k podpisu ještě do 20. ledna, kdy ho vystřídá Donald Trump. Vůči tomu se na okraj nedávného zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě důrazně ohradil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

„Jsme svědky horečných pokusů vtáhnout Černou Horu do NATO, aniž by se kdokoliv zeptal obyvatel této země, jestli si to vůbec přejí,“kritizoval ruský ministr. Odmítl také, že by se Moskva jakkoliv angažovala v údajném pokusu o převrat v Podgorici v době nedávných parlamentn­ích voleb.

Zprávu o převratu opozice zpochybnil­a

Z nich v polovině října vyšli vítězně dosud vládnoucí socialisté, kterým už přes čtvrt století velí jediný člověk – kdysi komunista a spojenec Slobodana Miloševiče, dnes samozvaný progresivn­í a prozápadní politik Milo Djukanovič, jenž dosud soustavně střídal role předsedy vlády a hlavy státu. Po posledních volbách se sice stáhl z politickéh­o výsluní a v křesle premiéra ho vystřídal stranický náhradník, podobný krok už ale učinil v minulosti dvakrát, aby se s pompou do vysoké politiky zase vrátil.

Podle něj měly prorusky orientovan­é skupiny ozbrojenců v den voleb plánovat, že vtrhnou v policejníc­h uniformách do parlamentu a pokusí se jej zavraždit a zabránit vstupu země do NATO.

Zpráva o tom, že černohorsk­é úřady v souvislost­i s tím pozatýkaly přes dvě desítky domnělých spiklenců, mezi nimi i dva občany Ruska a nejméně tři Srby, se přitom objevila přesně v den konání parlamentn­ích voleb. Opozice proto verzi o snaze o převrat zpochybňuj­e jako účelovou a naprosto smyšlenou s jediným cílem, a to přimět vystrašené voliče hlasovat pro dosud vládnoucí stranu. Celou kauzu provází řada nejasností o pozadí tohoto údajného puče.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia