Lidové noviny

Křižovatky běženců i radikálů

V uprchlický­ch táborech, jako je berlínský Tempelhof, se mezi tisíci běženců skrývají i extremisté

- JIŘÍ SLÁDEK

BERLÍN/PRAHA První kroky německých vyšetřovat­elů vedly včera v časných hodinách do uprchlické­ho centra v hangárech bývalého berlínskéh­o letiště Tempelhof, kde v nouzových podmínkách čekají na přesun na stálou adresu tisíce běženců.

„Při zásahu vyslechli policisté čtyři osoby, ale nikoho nezatkli,“uvedl mluvčí německého úřadu pro uprchlíky Sascha Langenbach.

Razii tam podnikly speciální policejní jednotky. V Tempelhofu pobýval podezřelý Pákistánec Navíd B. Policie nakonec dospěla k přesvědčen­í, že muž spíše není pachatelem útoku.

Přesto je zjevné, že přeplněné tábory uprchlíků jsou v Německu ideálním místem k propagandi­stickému působení islámských radikálů.

Rychlá cesta k radikaliza­ci

Frustrovan­í běženci se dokážou přiklonit k násilnické ideologii islamistů během krátké chvíle.

„Někteří z nich se nacházejí v obtížné psychologi­cké situaci, třeba proto, že jejich příbuzní stále zůstávají na Blízkém východě a žijí v ohrožení,“řekl listu Die Welt Meyer Husamuddín, umírněný imám zWiesbaden­u, který pomáhá úřadům potírat příčiny radikaliza­ce. „Potom dospějí k přesvědčen­í, že východiske­m je smrt, klidně ve prospěch těch, kdo s nimi manipulují,“říká Husamuddín.

Ukázkovým příkladem byl sedmnáctil­etý žadatel o azyl z Afghánistá­nu, který v červenci napadl nožem a sekyrou cestující regionální­ho vlaku do bavorského Würzburgu. Mladý útočník, který ohrožoval čtyřčlenno­u rodinu z Hongkongu a byl zastřelen policií, měl doma od ruky nakresleno­u vlajku IS a propagandi­stické materiály takzvaného Islámského státu. Lidé z jeho okolí neměli o jeho přerodu v džihádistu nejmenší tušení. Dlouho ani nevykazova­l žádný náboženský zápal.

Po útoku ale zanechal dopis na rozloučeno­u, v něm sliboval pomstu „nevěřícím za údajné utrpení muslimů“.

Podobný je i příběh syrského džihádisty Džábira Bakra, kterého v říjnu zatkla policie v Lipsku s pomocí jeho krajanů. Chystal v režii syrských islamistů bombový útok na berlínském letišti.

Saský ministr vnitra Markus Ulbig uvedl, že Bakr do Německa přišel v únoru 2015 a ještě v červ- nu téhož roku už získal od místních úřadů statut uprchlíka.

Jeho bratr řekl agentuře Reuters, že o Bakrově radikaliza­ci nevěděl. „Radikální imámové v Berlíně mu vymyli mozek,“pokoušel se Alá Bakr nalézt důvod bratrova rychlého přerodu.

Snadné oběti

Nejlepším receptem proti extremismu je integrace běženců, opakují stále němečtí politici. Právě uprchlický tábor Tempelhof v pro- storách bývalého letiště ukazuje, jak je to složité.

Tábor obklopený masivní zdí a plotem je neprodyšně izolován od okolních berlínskýc­h ulic. Běženci tam tráví svůj jednotvárn­ý nudný život, ubíjí je nuda i nedostatek soukromí. Každá z malých obytných ploch má pětadvacet metrů čtverečníc­h. Mohou sloužit rodinám jen jako přechodné východisko.

Jenže imigranti přicházeli v nezvladate­lných počtech, takže v Tempelhofu bylo na vrcholu uprchlické krize provizorně ubytováno až sedm tisíc běženců. Postupem času jejich počet klesl. Do konce letošního roku plánují úřady provizorní tábor uzavřít.

Pracovníci centra vyprávějí, jak se uprchlíci po pár týdnech propadají do zádumčivýc­h stavů, ze kterých je vyvede jedině zpráva, že mají nové a přijatelně­jší ubytování kdesi v německých regionech.

„V takové neutěšené situaci, bez sociálních kontaktů, jsou někteří snadným terčem islamistů,“vysvětluje Meyer Hussamudín. Připouští, že je to vlastně paradoxní situace – mnozí z běženců prchali před válkou a násilím, a potom se nechají indoktrino­vat od těch, před kterými utíkali.

Není snadné tomu zabránit. Většina mladých radikálů našla své vzory na sociálních sítích, které je obtížné sledovat.

Šestadvace­tiletý syrský imigrant Ibrahim Sufi, který žije v tempelhofs­kém hangáru číslo sedm, je ale přesvědčen, že lidí, kteří podlehnou islamistům, je jen nepatrný zlomek. „Snažím se Němce přesvědčit, že nejsme špatní, ať nás neházejí do jednoho pytle se včerejším útočníkem,“řekl zpravodaji agentury Reuters.

 ?? Bývalé letiště na jihu Berlína se stalo útočištěm tisíců běženců, kteří tam žijí v těsných kójích. FOTO ČTK ?? Tábor Tempelhof.
Bývalé letiště na jihu Berlína se stalo útočištěm tisíců běženců, kteří tam žijí v těsných kójích. FOTO ČTK Tábor Tempelhof.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia