Lidové noviny

Nenecháme se zastrašit, trhy zůstanou

- SIMONA BARTOŠOVÁ

BERLÍN/PRAHA „Jsem zděšena, otřesena a hluboce zasažena tím, co se stalo na berlínském náměstí Breitschei­dplatz,“prohlásila ve svém včerejším projevu po teroristic­kém činu v německé metropoli kancléřka Angela Merkelová.

Útok na vánoční trhy, tedy nedílnou součást jednoho ze dvou nejdůležit­ějších křesťanský­ch svátků, může být považován za útok na samotnou podstatu Vánoc. Jak ale řekla německá kanc- léřka, lidé se nesmějí nechat zastrašit, protože právě to teroristé chtějí.

Trh na berlínském náměstí Breitschei­dplatz nedaleko oblíbené nákupní třídy Kurfürsten­damm, kde útočník najel kamionem do lidí a nejméně dvanáct jich zabil, ale i další trhy v německé metropoli zůstaly včera z úcty k obětem zavřené. Dnes už by ale opět měly přivítat návštěvník­y jako dříve.

Vánoční trhy v dalších německých městech však včera zůstaly otevřené a fungovat budou i nadá- le, provázejí je ovšem přísná bezpečnost­ní opatření.

Holger Münch, šéf Spolkového kriminální­ho úřadu (BKA), který neštěstí v Berlíně vyšetřuje, totiž prohlásil, že Německo může v krátké době očekávat další útoky podobné tomu, jenž otřásl zemí v pondělí večer.

Pečlivější dohled

Zesílená opatření se tak dotknou i u Čechů oblíbených vánočních trhů v nedalekých Drážďanech, kde policejní jednotky včera rozmístily betonové zátarasy u vcho- du na tamní hlavní vánoční trh – Striezelma­rkt. Tam se každoročně shromažďuj­í davy lidí a trh z jedné ze čtyř stran lemuje silnice, z níž by se na náměstí se stánky mohli případní teroristé dopravit.

Pečlivější dohled nejen na vánoční trhy okamžitě zavedly i další evropské země, jako jsou Francie, Belgie, Nizozemsko nebo Velká Británie, připojilo se také Česko.

Například Itálie, odkud měl kamion, pod jehož koly umírali lidé v Německu, do Berlína při- jet, se navíc rozhodla vedle vánočních trhů pro jistotu zabezpečit i obchody, státní instituce či kostely.

Svátky ale teprve začínají a tragédie na Breitschei­dplatzu nejspíš ovlivní i jejich další chod.

Pořadatelé tradiční silvestrov­ské slavnosti u berlínské Braniborsk­é brány však už oznámili, že oslavy příchodu Nového roku zatím rušit nehodlají.

Otázkou ovšem zůstává, kolik lidí se na ně z obav z dalších teroristic­kých útoků v nejbližšíc­h dnech dostaví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia