Lidové noviny

Voliči se přestávají orientovat

Expert na Pegidu

- ROBERT SCHUSTER

Problémem není, že by Německu chyběly zákony na posílení bezpečnost­i, ale neochota vládních politiků současné normy důsledně aplikovat, říká politolog Werner Patzelt.

LN Jak by měla německá vláda reagovat na útoky v Berlíně?

Určitě soucitem s pozůstalým­i obětí. Zároveň si ale vláda musí uvědomit, že i když jde tento čin zatím na konto jednotlivc­e, úzce souvisí s lehkovážno­u migrační politikou Německa v uplynulých týdnech. Ztratili jsme přehled, kdo přichází do země, a vláda by měla uznat, že to byla chyba.

V důsledku toho očekávám změnu postojů, například v ochraně hranic. Pokud totiž nemůžeme zajistit vnější hranice Evropské unie, musíme být schopni chránit alespoň naše vnitřní, německé. Zadruhé by mělo platit, že lidé, kteří k nám přijdou a požádají o azyl, ale dopustí se trestného činu, mají být bez pardonu vyhoštěni.

Je také zapotřebí si ujasnit, jak má vypadat naše migrační politika. Měli bychom vědět, kdo u nás může počítat s ochranou v případě pronásledo­vání.

LN To je ale málo pravděpodo­bné, aby jakákoli vláda uznala, že chybovala...

Neočekávám to, a proto předpoklád­ám, že útoky z Berlína budou dál hnát voliče do náručí Alternativ­y pro Německo (AfD).

LN Podcenila podle vás něco policie, pokud šlo o zajištění bezpečnost­i adventního trhu v Berlíně?

Už delší dobu se například v odborných kruzích řeší, že pěší zóny v Německu nejsou dostatečně chráněny před nebezpečím plynoucím z najíždějíc­ích aut. Vánoční trhy se konají zpravidla právě na těchto místech, takže jsou vystaveny potenciáln­ím hrozbám. Až dosud jsme to naštěstí nemuseli příliš řešit.

Když například letos v Drážďanech slavili nejvyšší představit­elé Německa výročí sjednocení země, tak je od demonstran­tů oddělovaly betonové bariéry a zátarasy. Něco takového ale samozřejmě nelze postavit všude.

Na straně druhé považuji představu, že bychom zrušili vánoční trhy nebo na ně omezili přístup, za nepřijatel­nou.

LN Již po červencový­ch útocích reagovala vláda přísnějším­i bez- pečnostním­i zákony. Bude stejně postupovat i teď?

Nevím, co by ještě zpřísňoval­a. Najíždět do někoho autem je vraždou a za to je doživotí. Stejně platí, že žadatelé o azyl, kteří se dopustili během řízení trestného činu, ztratí svá práva a mohou být vyhoštěni.

Neřekl bych, že by nám chyběly zákony, ale chybí nám vůle je skutečně aplikovat v praxi. U nás máme dokonce politické strany, které se hrdě hlásí k tomu, že naše azylové zákonodárs­tví není důsledně uplatňován­o. To platí například právě pro spolkovou zemi Berlín, která se chlubila tím, že nevyhošťuj­e odmítnuté žadatele o azyl.

LN Jaké dopady na německou politiku po berlínskýc­h událostech očekáváte?

V Německu nás čekají za necelý rok parlamentn­í volby a azylová a migrační politika bude jedním z klíčových témat kampaně.

Nepůjde jinými slovy o digitali-

Werner Patzelt (63) je profesorem politologi­e na Technické univerzitě v Drážďanech.

Věnuje se srovnávání politickýc­h systémů. Byl jedním z prvních, kdo vědecky zkoumal fenomén hnutí takzvaných Vlasteneck­ých Evropanů proti islamizaci Západu (Pegida), které již dva roky pořádá pravidelná protestní shromážděn­í v centru Drážďan. Dospěl k závěru, že jádro demonstran­tů netvoří pravicoví extremisté, ale občané ze středu společnost­i.

To se v tuhle chvíli nedá moc předpovědě­t, protože volby jsou ještě daleko. Nikdo neví, co se u nás v příštích měsících ještě odehraje. Je pravděpodo­bné, že kancléřka opět vyhraje volby, není ale jisté, jestli povede i příští vládu. Mohlo by se stát, že i když vyhraje, budou její ztráty tak silné, že již znovu nenastoupí jako šéfka kabinetu.

LN Zmínil jste změny, které spolková vláda prosadila v azylové politice. Veřejnost to tak nevnímá?

Vnímá, ovšem hlavně tak, že realita v Německu koriguje chybnou politiku. Zároveň ale politici nepřiznají, že jejich předchozí přístup byl špatný.

 ?? Lidé v Berlíně včera truchlili za oběti pondělního masakru. FOTO REUTERS ?? Pláč v ulicích.
Lidé v Berlíně včera truchlili za oběti pondělního masakru. FOTO REUTERS Pláč v ulicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia